ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι άλλη ανοχή στην ανομία

14:26 - 13 Μαρ 2018
Το τελευταίο διάστημα, για πολλοστή φορά σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε επιχειρήσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για πολλοστή φορά, ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών έδρασαν ανενόχλητες, προκαλώντας ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, απειλώντας την ασφάλεια επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Σαν να μην έφταναν, δηλαδή, τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση, η μειωμένη κατανάλωση, η υψηλή φορολογία, η ανύπαρκτη ρευστότητα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες της ασύδοτης δράσης των κάθε λογής κουκουλοφόρων. Εκτός της αγωνίας για επιβίωση, πρέπει καθημερινά να  βιώνουν και το φόβο ότι θα είναι το επόμενο θύμα των κοινών καταστροφέων, που κρύβονται πίσω από την αναποτελεσματικότητα ή την απροθυμία του κράτους να κάνει τη δουλειά του.

Αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυδοσίας, εκτός του ότι πλήττει μια αγορά που βάλλεται από παντού, προσβάλει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και υπονομεύει και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευθεί κανείς κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε μια χώρα όπου κουκουλοφόροι μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά;

Η αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων, την οποία έχει ζητήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, είναι το πρώτο και ταυτόχρονα το λιγότερο που οφείλει να κάνει η Πολιτεία, απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Κυρίως, είναι ανάγκη να πάψει να τα αντιμετωπίζει ως ζήτημα ρουτίνας, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης «εξοικείωσης», ακόμη και ανοχής στην άσκηση βίας, ως έκφραση διαμαρτυρίας. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό. Όμως, η στρεβλή αντίληψη ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες ταυτίζονται με την ασυδοσία, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Και πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.