ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικές εξαγγελίες για τις επιχειρήσεις

08:48 - 12 Σεπ 2018
Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης περιείχε αρκετές «καλές ειδήσεις» για τις επιχειρήσεις, με τη μορφή εξαγγελιών που, αν εφαρμοστούν, θα δώσουν νέα ώθηση, τόσο στην αγορά όσο και συνολικά στην οικονομία. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς, είναι μέτρα που έχουν επανειλημμένα προτείνει τα Επιμελητήρια αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγγελίες αυτές φαίνονται να βρίσκονται εντός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αγορών.

Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα αυξημένη πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη συγκράτηση των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωτική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, στις βάσεις της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με δίκαιους και βιώσιμους όρους. Οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

Μετά από εννέα και πλέον χρόνια αυστηρής εποπτείας και ύφεσης, ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ανοιχτός. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να αφήσει το δικό της στίγμα στη νέα εποχή, δίνοντας κατ’ αρχήν ένα μήνυμα συνέπειας και υπευθυνότητας στις αγορές, αλλά και εφαρμόζοντας μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει ξανά συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.