ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναι στη συνεργασία

09:54 - 19 Σεπ 2018
Είναι θετικό το γεγονός ότι στη φετινή ΔΕΘ, σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, φάνηκαν να υιοθετούν, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η άρση των capital controls, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, αποτελούν μέτρα με τα οποία ο επιχειρηματικός κόσμος συμφωνεί απόλυτα. Αντίστοιχης φιλοσοφίας φορολογικές ελαφρύνσεις και παρεμβάσεις είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Η σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε επίπεδο εξαγγελιών, είναι εμφανής. Ευχής έργον θα ήταν να μεταφραστεί και σε πράξεις. Εφόσον φαίνεται να υπάρχει ένα κοινό έδαφος, ως προς το τι πρέπει να γίνει, τα δύο κόμματα οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να καταλήξουν σε μια δέσμη μέτρων στα οποία συμφωνούν και να δρομολογήσουν τη νομοθέτηση και την ψήφισή τους.

Δυστυχώς, αντί της απαιτούμενης συναίνεσης, δημιουργείται το τελευταίο διάστημα ένα κλίμα έντασης και πόλωσης, το οποίο κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. Κι όπως όλα δείχνουν, το αρνητικό αυτό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες ακόμα, στο δρόμο προς τις εκλογές.

Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η διχόνοια και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις, ειδικά σε θέματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι επιβεβλημένο και επείγον να προχωρήσουν στην οικονομία. Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, είναι να νικήσουν επιτέλους τον κακό τους εαυτό και να τολμήσουν να συνεργαστούν, ώστε να ολοκληρωθούν μια ώρα αρχύτερα οι απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η φετινή ΔΕΘ, με τις εκατέρωθεν εξαγγελίες μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, δημιούργησε ένα σπουδαίο πεδίο ευκαιρίας. Ας το αξιοποιήσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.