ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η φυγή των επιχειρήσεων

15:39 - 25 Οκτ 2018
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, παρά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, παρά την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τον περιορισμό της αβεβαιότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παραμένει αρνητικό, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανάπτυξης, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΙΤΑΝ για μεταφορά της έδρας της στο εξωτερικό, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων εμβληματικών ελληνικών εταιριών τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος λόγος που οδηγεί σήμερα τις επιχειρήσεις στη «μετανάστευση», είναι η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους, καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι σχεδόν ανενεργό, ενώ η άντληση κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σε αυτά τα προβλήματα, προστίθεται βεβαίως η υψηλή φορολογία, οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ένα ευρύτερο φορολογικό περιβάλλον που παραμένει περίπλοκο, ασταθές και εχθρικό για την επιχειρηματικότητα.

Χρειάζεται, επομένως, πολλή προσπάθεια ακόμη προκειμένου να διαμορφωθούν στην Ελλάδα όροι ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού συστήματος αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, κυρίως μέσα από τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Κυρίως, όμως, απαιτείται η συνέχιση και η επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία, ώστε να βελτιωθεί το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να δοθεί και εκτός συνόρων ένα θετικό μήνυμα, το οποίο θα επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας, των τραπεζών και των επιχειρήσεών της στις διεθνείς αγορές.

Αν θέλουμε κάποια στιγμή να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις, αντί να χάνουμε και αυτά που έχουμε, θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.