ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Καινοτομία: Ένα οικοσύστημα που ωριμάζει

Καινοτομία: Ένα οικοσύστημα που ωριμάζει

16:51 - 19 Νοε 2018
Πριν από λίγες ημέρες, το ΕΒΕΑ και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος, διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας. Το Ζάππειο Μέγαρο έγινε και τόπος συνάντησης για επιχειρήσεις, επενδυτές και επενδυτικά κέντρα, για φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, για παραγωγικούς εταίρους, για φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Φιλοξένησε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, συζητήσεις και δωρεάν θεματικά εργαστήρια, αλλά και μερικές από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις ιδέες τους και να έρθουν σε επαφή με μεγάλες, καθιερωμένες επιχειρήσεις.

Η δημιουργία και η εξέλιξη θεσμών όπως το Φεστιβάλ Καινοτομίας, ακολουθεί και ταυτόχρονα στηρίζει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Το 2010 ακόμη και ο όρος start-up ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ορισμό της «νεοφυούς» επιχειρηματικότητας. Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο της ελληνικής οικονομίας και παρά τις χιλιάδες δυσκολίες και εμπόδια, είδαμε να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, να αναδεικνύονται οι πρώτοι «πρωταθλητές», να αυξάνονται τα επενδυόμενα κεφάλαια, να δημιουργούνται δίαυλοι με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και νέα δίκτυα και δομές για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, δημιουργώντας δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, αναπτύσσοντας συνεργασίες με πανεπιστήμια, με οργανισμούς στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με φορείς της Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας θεσμούς ανάδειξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Όπως επιβεβαιώνεται μέσα από αυτές τις δράσεις και με σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ Καινοτομίας, το καινοτόμο οικοσύστημα της χώρας ισχυροποιείται σταθερά, χρόνο με το χρόνο. Εμπόδια υπάρχουν ακόμη αρκετά, αλλά υπάρχει πλέον και ένα ευρύτερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο στήριξης, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες και εργαλεία. Το ΕΒΕΑ, με την πεποίθηση ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης ανάπτυξης για την Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος καινοτομίας, μαζί με όσους – επιχειρήσεις, ανθρώπους, φορείς – δείχνουν σήμερα το δρόμο προς την οικονομία της γνώσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.