ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
ΣΔΙΤ: Εργαλείο ανάπτυξης για τον τουρισμό

ΣΔΙΤ: Εργαλείο ανάπτυξης για τον τουρισμό

18:19 - 04 Δεκ 2018
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων σε αναπτυξιακά έργα με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για την Ελλάδα, το εργαλείο αυτό μπορεί και οφείλει να αξιοποιηθεί σε μια σειρά από κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο τουρισμός, αφού οι ΣΔΙΤ μπορούν να εξασφαλίσουν την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση τουριστικών υποδομών σε όλη τη χώρα.

Παράδειγμα του οφέλους που μπορεί να αποφέρει ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το επίπεδο, είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τον τουρισμό, αλλά και για την ελληνική οικονομία, ενώ ανάλογα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες αναμένονται και από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αντίστοιχα μοντέλα συνεργασίας και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ θα πρέπει με τη μέθοδο αυτή να επιδιωχθεί και η αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών λιμένων και η δημιουργία νέων δομών, όπως μαρίνες, λιμάνια κρουαζιέρας κτλ.

Οι ΣΔΙΤ αποτελούν απαραίτητο εργαλείο και για την ανάπλαση/αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, με την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και την προώθηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την αξιοποίηση των υπολοίπων δημοσίων ακινήτων του παράκτιου μετώπου, από το Φάληρο μέχρι την Ανάβυσσο. Σημαντικό ρόλο μπορούν να έχουν οι ΣΔΙΤ και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων δομών για την εξυπηρέτηση των ιατρικών τουριστών.

Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Είναι, όμως, απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που παρουσιάζει το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, όπως είναι η υψηλή φορολογία, το πολύπλοκο και συχνά μεταβαλλόμενο θεσμικό περιβάλλον, οι ελλείψεις και ασάφειες στη νομοθεσία, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Εξίσου σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε μια σειρά από ξεπερασμένες αντιλήψεις, οι οποίες ταυτίζοντας σχεδόν τη λέξη «επένδυση» με τη λέξη «ξεπούλημα», καταδικάζουν τις τοπικές κοινωνίες στη μιζέρια, αντί να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους.  

Αν θέλουμε δυναμική τουριστική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουμε στις στρατηγικές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με ξεκάθαρους κανόνες, με διαφανείς διαδικασίες, με ένα σταθερό και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και με νέα αντίληψη για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στις σύγχρονες οικονομίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.