ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΜΗ: Εργαλείο ανταγωνιστικότητας

16:21 - 12 Φεβ 2019
Το τελευταίο διάστημα έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από νέα νομοθετήματα, με στόχο την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών, είναι ο πρόσφατος νόμος 4548/2018 για τη λειτουργία των Α.Ε., ο νόμος 4541/2018 για τις ΕΠΕ, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Κρίσιμο μοχλό για την επιτυχή εφαρμογή των νόμων αυτών αποτελεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και να υπηρετήσει μια νέα, σύγχρονη αντίληψη ως προς την εξυπηρέτηση της επιχείρησης και του πολίτη.

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του ΓΕΜΗ είναι το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν το πρώτο διάστημα, η υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το νέο νόμο για τις Α.Ε. Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, επιστράφηκαν από τις περιφερειακές ενότητες, μαζικά στην υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου μας 7.920 αδιεκπεραίωτες αιτήσεις Ανωνύμων Εταιριών. Οι αιτήσεις αυτές διεκπεραιώθηκαν μέσα στον Ιανουάριο, αφού έγιναν οι αντίστοιχες καταχωρήσεις και αναρτήθηκαν στη δημοσιότητα του ΓΕΜΗ αντίστοιχες ανακοινώσεις καταχώρησης, σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Πλέον, οι υποβαλλόμενες αιτήσεις που αφορούν «δηλωτικές» καταχωρήσεις αποφάσεων των Ανωνύμων Εταιριών – για τις οποίες είναι πλέον αρμόδιο το Επιμελητήριο – διεκπεραιώνονται άμεσα από τις υπηρεσίες μας, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος. Επίσης, θα διεκπεραιώνονται άμεσα και οι αιτήσεις που αφορούν «τροποποιήσεις καταστατικού» Ανωνύμων Εταιριών, αφού προηγούμενα ληφθούν οι εγκρίσεις ελέγχου νομιμότητας των περιφερειακών ενοτήτων.

Το ΓΕΜΗ, μια υπηρεσία που τα Επιμελητήρια πρότειναν, διεκδίκησαν, οργάνωσαν και παρέχουν αξιόπιστα, μπορεί να συμβάλει συνολικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας: μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τις διοικητικές επιβαρύνσεις και το κόστος σύστασης για τις επιχειρήσεις, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τον επιχειρηματία, διευκολύνοντας την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στην αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, εξοικονομώντας πόρους, περιορίζοντας την πολυπλοκότητα, την ασάφεια και την αδιαφάνεια. Μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία του, αλλά και τη φιλοσοφία που εκφράζει, το ΓΕΜΗ δείχνει το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε στο επόμενο διάστημα, με ταχύτερα βήματα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.