ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αισιοδοξία επιστρέφει

11:49 - 20 Μαρ 2019
Αξιόλογη είναι η βελτίωση που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες της έρευνας Μαρτίου 2019 της PulseRC, η οποία διενεργήθηκε στην Αττική για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Νοεμβρίου 2018.

Τα ευρήματα δείχνουν αισθητή άνοδο της αισιοδοξίας, τόσο ως προς την πορεία της εθνικής οικονομίας όσο και ως προς τα οικονομικά των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 42% των συμμετεχόντων, έναντι 34% στην προηγούμενη έρευνα, εξέφρασαν αισιοδοξία για την προσωπική τους κατάσταση, ενώ μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφεται και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με ποσοστό 36% έναντι 29%. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι οι αρνητικές απαντήσεις αν και λιγότερες, εξακολουθούν να υπερτερούν των θετικών. Ο δείκτης αξιολόγησης της κυβέρνησης παρουσιάζει μικρή άνοδο όσον αφορά τις επιδόσεις στην κοινωνική πολιτική, με το ποσοστό των θετικών απόψεων να ανέρχεται σε 32%, έναντι 30% στην προηγούμενη έρευνα, ενώ παραμένει σταθερός όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. 

Στα θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, οι πολίτες απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αν η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με τις θετικές απαντήσεις να υπερισχύουν κατά 29% των αρνητικών. Περισσότερες, κατά 22%, είναι οι θετικές απαντήσεις και στο ερώτημα αν έχουν διαπιστώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών στην αγορά τους τελευταίους μήνες, καθώς και στο αν θα έπρεπε να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα (+19%). Από την άλλη, οι πολίτες απαντούν αρνητικά, με διαφορά 49% από τις θετικές απαντήσεις, στην ερώτηση αν έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν κάποιο μικρό ή μεγάλο ποσό. Οι αρνητικές απαντήσεις υπερισχύουν, με διαφορά 39%, και στην ερώτηση αν η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Αρνητικό ισοζύγιο, με διαφορά 17%, αποτυπώνεται τέλος στην ερώτηση αν η συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει θετικά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η σταθεροποίηση και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αρχίζει να γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία. Ωστόσο, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία ευκαιριών για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.