ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά περιμένει περισσότερα

13:03 - 10 Απρ 2019
Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση επιτυγχάνει απόλυτα τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνοντας μάλιστα σημαντικές υπερεπιδόσεις ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο τίμημα για τη μεσαία τάξη και για την επιχειρηματικότητα ήταν και παραμένει υψηλό, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Η υπερσυγκράτηση των δημοσίων επενδυτικών δαπανών, με τη συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του αρχικού στόχου, έχει στερήσει πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, επιτείνοντας το πρόβλημα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Επιπλέον, η διατήρηση υψηλής φορολογίας, παρά τις επιμέρους μικρές ελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2019, εξακολουθεί να αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα και να επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη της τάξης του 2% που σημειώθηκε το 2018 – και που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διατηρηθεί και το 2019 – είναι θετικό σημάδι, στο βαθμό που επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε θετικό έδαφος, μετά την ύφεση. Ο ρυθμός αυτός, ωστόσο, θα πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου η ελληνική οικονομία να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά μεσοπρόθεσμα. Το κλειδί για να  καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, με όχημα την αύξηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η αγορά περίμενε και περιμένει περισσότερα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει επανεστίαση της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωση των φορολογικών συντελεστών και της ενίσχυση της του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αποτελέσει βασικό εργαλείο χρηματοδότησης μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τις επενδύσεις, για τον εξορθολογισμό της νομοθετικής διαδικασίας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας.

Η θετική πορεία στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την κρίση. Τώρα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να κάνει το απαραίτητο άλμα μπροστά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.