ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαραίτητη ανάσα

15:30 - 07 Μαϊ 2019
Η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Είναι γεγονός ότι η κρίση, αλλά και η εκτόξευση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σήμερα, σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, με το ποσό των παλιών και νέων οφειλών να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί, επομένως, μια απαραίτητη παρέμβαση, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας από τις σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Μεταξύ των κυριότερων θετικών σημείων της ρύθμισης, είναι το ότι συμπεριλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό οφειλετών να ενταχθούν. Θετικά αξιολογείται, βεβαίως και ο ορισμός ελάχιστης μηνιαίας δόσης 30 ευρώ, για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία θα διευκολύνει τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν στην πλειοψηφία τους ποσά, χωρίς να έχουν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν.

Η πρόβλεψη κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας, που λειτουργούν ως «κόφτες» καλύπτει την ανάγκη να αποκλειστούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι συστηματικοί κακοπληρωτές. Η διάκριση, επομένως, ανάμεσα στους κατά σύστημα οφειλέτες και στους οφειλέτες λόγω αδυναμίας, αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, καθώς η πρακτική αυτή λειτουργεί σε βάρος τόσο του κράτους  όσο και του υγιούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα, είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία. Πέρα από το να παρέχει βοήθεια σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει τους συνεπείς φορολογούμενους, αντί να τους τιμωρεί με διαρκώς υψηλότερους φόρους και εισφορές.

Άλλωστε, μια οικονομία που ασφυκτιά από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας, δεν μπορεί να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει παρά μόνο οριακή αύξηση της κατανάλωσης, δεν μπορεί να παράγει περισσότερη φορολογητέα ύλη και έσοδα για το κράτος. Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρξει εξορθολογισμός του ύψους τόσο της φορολογίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου αφενός να παταχθεί η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και αφετέρου να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.