ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε φάση σταθερότητας η Ελλάδα

13:02 - 29 Μαϊ 2019
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δημιουργούν ένα περιβάλλον ρευστότητας, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, λόγω της αποδυνάμωσης των μεγάλων κομμάτων και της ενίσχυσης λαϊκίστικων σχημάτων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες, όπου οι πολίτες έδωσαν σε αυτές τις ευρωεκλογές ένα μήνυμα σταθερότητας, αναδεικνύοντας εκπροσώπους οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανήκουν σε κόμματα με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Παράλληλα, ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, όπως αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την απόφαση για προκήρυξη εθνικών εκλογών, αυξάνει σημαντικά την «ορατότητα» και περιορίζει το βαθμό αβεβαιότητας για το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός αυτό είναι προφανώς θετικό, σε μια περίοδο όπου η προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η σταθερότητα αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και κάθε ένδειξη προεκλογικής χαλάρωσης ή εκτροχιασμού μπορεί να στοιχίσει ακριβά, στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα φάση, είναι σημαντικότερο από ποτέ να δοθεί, εντός και εκτός συνόρων, ένα μήνυμα νηφαλιότητας και σοβαρότητας. Είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας, χωρίς έξαρση της προεκλογικής παροχολογίας, χωρίς περιττή πόλωση. Οφείλουν να επενδύσουν σε έναν προγραμματικό διάλογο επί της ουσίας, με θέσεις, προτάσεις και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου της οικονομίας, με αποφασιστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη. Μεταξύ των πλέον επιβεβλημένων, είναι η μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και φιλικού προς την ανάπτυξη ασφαλιστικού συστήματος, η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της νομοθετικής διαδικασίας και της λειτουργίας των θεσμών, η αναβάθμιση της παιδείας, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να κλυδωνίζεται από το λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές, η Ελλάδα δείχνει να περνά σε φάση πολιτικής ωριμότητας και σταθερότητας. Το πιο αισιόδοξο μήνυμα, ωστόσο, είναι ότι ο διχασμός και τα πάθη που τροφοδότησε η οικονομική κρίση, αρχίζουν πια να υποχωρούν. Τώρα είναι η ώρα για εθνική ενότητα, συνεργασία και κοινή προσπάθεια για το μέλλον. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.