ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για την πάταξη του παραεμπορίου

13:36 - 30 Ιουλ 2019
Το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο αποτελούν δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου ως 25 δισ. ευρώ, ενώ στερούν φορολογικά έσοδα 6 ως δισ. ευρώ, από τα δημόσια ταμεία. Επιπλέον, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών, αφού τα προϊόντα που παρέχουν είναι ως επί το πλείστον αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Έχουν δώσει τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με μελέτες και υπομνήματα προς τα αρμόδια υπουργεία.  Δυστυχώς, οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα από την πλευρά της Πολιτείας, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν.

Είναι απαραίτητο το κράτος να παρέμβει, έστω και τώρα, άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παραεμπορίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα Επιμελητήρια κατέθεσαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τις προτάσεις τους, για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Πρώτο βήμα πρέπει να αποτελέσει η σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιπλέον, απαιτείται μεταξύ άλλων εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Εξίσου απαραίτητη με τη λήψη διοικητικών μέτρων, είναι η υλοποίηση μιας δυναμικής εθνικής καμπάνιας επικοινωνίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το παραεμπόριο και τις επιπτώσεις του.

Η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη. Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.