ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταρρυθμίσεις; Απόδειξη.

10:47 - 21 Αυγ 2019
Η Ελλάδα κατέκτησε με κόπους και θυσίες την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία για να εξέλθει από την μέγγενη των μνημονίων. Το μείγμα όμως της δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εφάρμοσε κρατά το ρυθμό ανάπτυξης χαμηλά. Η Ελλάδα υστερεί σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα ενώ τη χρονιά που πέρασε η αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ περιορίστηκε στο 11% που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στη Ε.Ε.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με βιώσιμους όρους, αποτελεί σήμερα για την Ελλάδα υπαρξιακή πρόκληση. Η χώρα μας είτε θα καταφέρει να περάσει στην επόμενη ημέρα, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα μπροστά, είτε θα παραμείνει παγιδευμένη ανάμεσα στο υψηλό χρέος και την αναιμική ανάπτυξη, ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά, διαρκώς αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βρεθεί σύντομα ξανά σε αδιέξοδο.

Η επαναφορά της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Για να καλύψουμε το τεράστιο παραγωγικό κενό που δημιούργησε η κρίση, για να αποκαταστήσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε περιπέτειες στο μέλλον.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ανάπτυξη. Οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις όλων των περασμένων δεκαετιών δεν επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει αντιαναπτυξιακό γιατί επιβάλει δυσβάσταχτο μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, τις ίδιες δηλαδή πηγές από τις οποίες χρηματοδοτείται.

Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Οι φορείς και τα κόμματα οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς ιδεοληψίες και ακρότητες. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και γι’ αυτό η μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, συναίνεση και πολιτική βούληση.

Τα Επιμελητήρια έχουν  καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό με τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, προσαρμόζοντας στις εθνικές ανάγκες τις εμπειρίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος πρέπει να είναι, μέσα από τη συνδυασμένη εφαρμογή όλων των διαθέσιμων υποχρεωτικών και προαιρετικών μεθόδων ασφάλισης, αλλά και τη δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου αποταμίευσης, να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους με ένα συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 70%-75%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.