ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη σωστή κατεύθυνση

17:13 - 13 Νοε 2019
Η δημιουργία ενός φιλικότερου για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη φορολογικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση. Ενσωματώνοντας αρκετές από τις προτάσεις από τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, αλλά και κίνητρα για επενδύσεις, το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καλωσορίζουμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, καθώς και τη μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%, όπως βέβαια και τις ρυθμίσεις που προβλέπουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα φυσικά πρόσωπα, σαφώς θα υπάρξει μία μείωση της φορολογίας, ωστόσο ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα, θα έπρεπε η μείωση των φορολογικών συντελεστών να μην περιορίζονταν μόλις στη μία εκατοστιαία μονάδα. Τέλος, θετικά αξιολογούνται και τα μέτρα για την περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στο 20%, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, σε μια γενική μείωση του ΦΠΑ, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση που φέτος δεν συμπεριελήφθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς και στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις. Οι προτάσεις αυτές των Επιμελητηρίων, σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουν τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, πρέπει όμως στο άμεσο μέλλον να συνεκτιμηθούν και να καθιερωθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικά οφέλη, όπως άλλωστε και γενικότερα η ελληνική οικονομία. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα θα καταθέσει αναλυτικότερα τις προτάσεις της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε. Θα συνεχίσει να διεκδικεί, αλλά και να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, με γνώμονα πάντα ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 13 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.