ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2020: Προσδοκίες και προκλήσεις

18:36 - 15 Ιαν 2020
Το 2020 είναι μια χρονιά που μπορεί ορόσημο, στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από μια πολυετή κρίση. Έχοντας καταφέρει, με πολύ κόπο, να διορθώσει σημαντικές ανισορροπίες του παρελθόντος και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να αλλάξει σελίδα.

Στη διάρκεια του 2019 υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της αγοράς και της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών ήταν η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα θα έχει και ο αναπτυξιακός νόμος, που βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό τοπίο. Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Παραμένει, ωστόσο, ζήτημα προτεραιότητας για την αγορά η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Περιμένουμε, επίσης,

περισσότερες ακόμη δράσεις για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, καθώς και ολοκλήρωση των διαθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη  ξεκινήσει, για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Οι προοπτικές για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, είναι θετικές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο: η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται, το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν στην άκρη τις μικροκομματικές τους αντιπαλότητες, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά και η επίτευξη του μεγάλου στόχου, που είναι η οριστική ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών απαιτούν σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 15 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.