ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση και ο ρόλος των τραπεζών

10:48 - 29 Απρ 2020
Η επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, θα είναι δύσκολη για τα κράτη και τις οικονομίες, σε όλο τον κόσμο. Για την Ελλάδα, ωστόσο, μια χώρα που μόλις πρόσφατα κατάφερε να βγει από δεκαετή ύφεση, οι προκλήσεις είναι ακόμη εντονότερες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και μεγάλων οίκων, η μείωση του ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φθάσει το 2020 στο 10%, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει η αγορά στις τεράστιες πιέσεις που δημιουργούνται και να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, χρειάζονται γενναίες και δραστικές κινήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνει μέχρι τώρα η Πολιτεία, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά προφανώς δεν επαρκούν. Είναι απαραίτητο να υπάρξει κινητοποίηση και από τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης. Και η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο ευελιξίας που έχει παραχωρηθεί στις κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. λόγω της πανδημίας.

Ζήτημα προτεραιότητας, με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που δεν είχαν προβληματικές οφειλές μέχρι την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με την ανέκκλητη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον για το 80% του χορηγούμενου κεφαλαίου.Η διάρκεια των δανείων αυτών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαετής, ενώ το επιτόκιο θα πρέπει να είναι καθαρά και μόνο το Euribor. Τα κριτήρια για την παροχή των δανείων θα πρέπει να οριστούν έπειτα από σχετική διαβούλευση μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και των θεσμικών εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ για την ίδια περίοδο θα πρέπει να σταματήσει η πώληση δανείων σε funds και να αντιμετωπιστούν με αυξημένη ευελιξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,.  Επίσης, θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραπάνω μέτρακαι να ενισχύσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Η ελληνική κοινωνία, έχοντας καταφέρει με πολλές θυσίες να αντέξει στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, φαίνεται να αντιμετωπίζει σήμερα την πανδημία με ωριμότητα και πειθαρχία. Για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της την επόμενη ημέρα, βασική προϋπόθεση είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν όλοι, κυβέρνηση, τράπεζες, αλλά και οι θεσμοί και η ΕΚΤ, να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί προωθώντας έγκαιρα  τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.