ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης

Χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης

10:19 - 05 Αυγ 2020
Η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να πλήττει την παγκόσμια, αλλά και την εθνική οικονομία, με άμεσες και δραματικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους τους. Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που μόλις επιχειρούσαν να ανακάμψουν από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση, κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά, στην εργασία, στην καθημερινότητα όλων. Χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σημειώνοντας τεράστιες απώλειες τζίρου.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις της χώρας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας καταγράφουν πτώση τζίρου 55,8% και απώλειες άνω των 896 εκατ. ευρώ – το Μάιο του 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μείωση του κύκλου εργασιών ανήλθε σε 27,1%. Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, οι απώλειες εσόδων σε σχέση με την περσινή χρονιά θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής τίθενται σε κίνδυνο πολυάριθμες θέσεις εργασίας, ενώ πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι που σήμερα καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας της Πολιτείας,  θα βρεθούν σε δύσκολη θέση από τον Οκτώβριο και μετά, όταν θα πάψει να ισχύει το καθεστώς αναστολής.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, ενόψει των επόμενων δύσκολων μηνών, να διαμορφωθεί ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έμφαση, ως προς τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων. Παράλληλα, θα απαιτηθούν μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων, με μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε αυξημένη επιδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν με περαιτέρω παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Μείζον ζητούμενο σήμερα, είναι να διασφαλιστεί ότι η υγειονομική κρίση θα περάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στην οικονομία και στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Με εγρήγορση και κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία από την πλευρά των επιχειρήσεων, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης από όλους, το δύσκολο αυτό στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.