ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να αποκατασταθεί η «αδικία»

11:46 - 26 Αυγ 2020
Εντός του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το φόρουμ της ΔΕΘ το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι εξαγγελίες αυτές θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση και την επέκταση μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση κλάδων, επιχειρήσεων και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν εντονότερα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μια από τις παρεμβάσεις που πρέπει να εξεταστούν σοβαρά στο πλαίσιο αυτό, είναι η αποκατάσταση μιας «αδικίας» που χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις της περασμένης χρονιάς. Είναι γνωστό ότι πέρυσι τα νομικά πρόσωπα αποκλείστηκαν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ίσχυσε για τα φυσικά πρόσωπα. Εταιρίες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών φόρων, χώρων logistics κ.ά. δεν συμπεριελήφθησαν στις περσινές μειώσεις, με αποτέλεσμα το κόστος του φόρου ακινήτων σε αυτό το κομμάτι να έχει μείνει στα ίδια επίπεδα περίπου, με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων από ΕΝΦΙΑ για νομικά πρόσωπα το 2018 ήταν 450 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 465 εκατ. ευρώ. 

Φέτος, με δεδομένη τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα είναι άκρως επιτακτική. Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με τις ήδη προαναγγελθείσες μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι – ακόμη και με δεδομένη τη χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή αποτελέσματα – η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες. Ωστόσο, σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, είναι ανάγκη να εξαντλείται κάθε περιθώριο για την υλοποίηση φοροελαφρύνσεων οι οποίες δίνουν οξυγόνο στην πραγματική οικονομία και βελτιώνουν το κλίμα στην αγορά. Αναμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση θετικές αποφάσεις σε αυτό το επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε σχέση με την προώθηση αλλαγών μόνιμου χαρακτήρα στο φορολογικό σύστημα της χώρας, με στόχο αυτό να καταστεί περισσότερο λειτουργικό, δίκαιο, ανταγωνιστικό και ευνοϊκό για την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.