ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πνευματικά Δικαιώματα: Χρήστες και δημιουργοί, ένα βήμα πιο κοντά

Πνευματικά Δικαιώματα: Χρήστες και δημιουργοί, ένα βήμα πιο κοντά

14:44 - 01 Οκτ 2020
Πριν από λίγες ημέρες, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προχώρησε σε συμφωνία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ)», σχετικά με τη χρήση δημοσίων εκτελέσεων μουσικών έργων, τους δημιουργούς των οποίων εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τους χρήστες με τους δημιουργούς/δικαιούχους, σε μια περίοδο ισχυρών πιέσεων για όλους εξαιτίας των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το σύμφωνο προβλέπει πλάνο ειδικής τιμολογιακής πολιτικής και μέριμνας με απαλλαγή χρεώσεων για την περίοδο εφαρμογής του lockdown στις επιχειρήσεις, σημαντικές μειώσεις ως προς τις συνολικές οφειλές για το 2020, ρυθμίσεις αμοιβών που αφορούν τα παρελθόντα έτη, καθώς και περαιτέρω κίνητρα για την έγκαιρη καταβολή των αμοιβών. Παράλληλα, διασφαλίζει τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, τα οποία είναι απαράγραπτα και αναλλοίωτα.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας σειράς εποικοδομητικών επαφών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τις διεθνείς πρακτικές. Το σχετικό κείμενο θα αποτελέσει οδηγό για  όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία καλούνται να το συμβουλευθούν και να το αποδεχθούν. Στόχος είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις – μέλη τους να κάνουν χρήση μουσικών έργων, άφοβα και απερίσπαστα, στηρίζοντας παράλληλα τους δημιουργούς και την πνευματική παραγωγή του τόπου, σε μια δύσκολη συγκυρία. 

Η χρήση μουσικών έργων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση και την επιτυχία χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Για πολλά χρόνια, το θέμα αυτό ήταν μόνιμη εστία προβλημάτων, αυθαιρεσιών και σκανδαλώδους αδιαφάνειας, σε βάρος τόσο των χρηστών όσο και των δικαιούχων. Τα Επιμελητήρια, έχοντας δώσει αγώνα για την εξυγίανση του χώρου, εξακολουθούν να επιδιώκουν τη διαφάνεια, τη διαπραγμάτευση και τη συνεργασία, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων. Η συμφωνία με την ΕΔΕΜ αποτελεί έμπρακτή απόδειξη αυτής της βούλησης. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού, όχι μόνο ως φορέα έκφρασης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ως υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:17 - 19 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.