ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρεμβάσεις για την αγορά

14:15 - 17 Μαρ 2021
Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων στήριξης, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Είναι αλήθεια ότι οι νέες αυτές παρεμβάσεις θα δώσουν μια ακόμα ανάσα στην αγορά, η οποία ασφυκτιά. Ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε, άλλωστε, και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και βελτίωση των όρων των πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε ένα ποσό από αυτές να καταστεί μη επιστρεπτέο και βεβαίως ανέμενε το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» να περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, πέρα από την παροχή οξυγόνου σήμερα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά από προβλήματα που ήδη υπονομεύουν την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Ένα από αυτά είναι η συσσώρευση χρεών από τις επιχειρήσεις. Σήμερα η αγορά, πέρα από την έλλειψη ρευστότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα κύμα χρεών, των οποίων η εξυπηρέτηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.  Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους.

Για το λόγο αυτό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι, πέραν των θετικών μέτρων στήριξης, θα πρέπει να υπάρξει και συντονισμένη δράση – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας. Πρόκειται για απόφαση επιβεβλημένη, με στόχο διασωθούν υγιείς και δημιουργικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της κρίσης. 

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται να αναζητηθούν και κατάλληλες λύσεις, για να ξεκινήσει ξανά έστω και σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα. Κυβέρνηση, επιστήμονες και επιχειρηματικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν, για να σχεδιάσουν το πότε και πώς θα μπορέσει η αγορά να επαναλειτουργήσει με όρους ασφάλειας, ώστε οι επιχειρήσεις να αντλήσουν ξανά έσοδα και ρευστότητα.

Πρώτη προτεραιότητα σαφώς παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της πανδημίας, να υπάρξουν κατάλληλες αποφάσεις και πολιτικές για διασφαλιστεί ότι η πραγματική οικονομία θα μπορέσει όχι μόνο να επιβιώσει μέχρι τότε, αλλά και να σταθεί το συντομότερο δυνατό ξανά στα πόδια της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.