ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση στον τουρισμό

13:13 - 29 Ιουν 2021
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι τουριστικές επιχειρήσεις – αλλά και η οικονομία – της χώρας μετρούν συνολικά απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας. Φέτος, παρά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, οι αφίξεις είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, εξαιτίας της πορείας του εμβολιασμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού. Είναι αλήθεια ότι μετά την 1η Ιουλίου, οπότε τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, αναμένονται σημαντικά περισσότεροι επισκέπτες, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν η αύξηση αυτή θα είναι αρκετή για να επιβιώσει η τουριστική αγορά. Ιδιαίτερη ανησυχία, μάλιστα, προκαλεί η μέχρι τώρα απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πορτοκαλί λίστα, αφού η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία.

Εάν η φετινή τουριστική κίνηση παραμείνει κατώτερη των προσδοκιών, υπάρχει φόβος ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει επίκαιρη η πρότασή που έχουν διατυπώσει τα Επιμελητήρια από την περασμένη χρονιά, για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019. Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και των ωφελούμενων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής στους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών.

Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί από 01.07.2021 έως 31.12.2021 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής θα είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος ενώ η διαφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο και αποτελεί υποχρεωτικά την ιδία συμμετοχή του.

Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μπορεί να δώσει τη λύση, ώστε να εξασφαλιστούν πληρότητες οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αν θέλουμε ο τουριστικός κλάδος να μπορέσει να επιβιώσει και τη φετινή χρονιά και να επιστρέψει στην κανονικότητα, χρειάζεται να εξετάσουμε γενναίες και στοχευμένες κινήσεις.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.