ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένει η Αντιπολίτευση;

10:05 - 04 Φεβ 2015
Κωνσταντίνος Τσίμας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσίμας

  Σε (πολιτικό) χρόνο "ντε-τε" (όπως το λέγαμε στον στρατό) μετά το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση με υποσχεθείσα δεδηλωμένη πλειοψηφία στην Βουλή. Αμέσως ορκίστηκε ο νέος Πρωθυπουργός και συντομότατα ακολούθησε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο καπάκι, άρχισε ένας ειδησεογραφικά καταιγιστικός μαραθώνιος δηλώσεων, διακηρύξεων, μηνυμάτων, τηλεφωνικών επαφών, επισκέψεων, συναντήσεων και ταξιδιών από και προς την Ευρώπη με αποκλειστικό θέμα την (υπο διαμόρφωση) νέα στάση της χώρα ως προς το Χρέος, το Μνημόνιο, τις δανειακές συμβάσεις, τυχόν νέο μεσοπρόθεσμο, την τρόικα, το πρόγραμμα αποπληρωμών, τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις... 

 

 

"Υπό διαμόρφωση" διότι ακούστηκαν και διφορούμενες αλλά και διαφοροποιημένες απόψεις από επίσημα χείλη, σημειώθηκαν και κάποια πισωγυρίσματα, παίχτηκαν κάποια (τηλεοπτικά) δράματα εντυπωσιασμού, ρίχτηκαν και οι απαραίτητες "πυροσβεστικές" κινήσεις από ψηλά για την διατήρηση των ισορροπιών που απαιτούνται όταν παίρνει κανείς θέσεις εν όψει της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Πάντως, ασχέτως της ύπαρξης ή όχι ουσίας, η Κοινή Γνώμη εστίασε ολοκληρωτικά και ―σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις― συντριπτικώς θετικά υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών. Αν όντως αποτελούσε επιδίωξη του Πρωθυπουργού να "περάσει" μια μονοδιάστατη κοινωνική νομιμοποίηση της παρουσίας του στην εξουσία, το επέτυχε. Αφήνοντας μάλιστα τον κυβερνητικό εταίρο του εντελώς στο περιθώριο (με την σύμπραξή του μάλιστα, αφού ο κ. Καμμένος δεν διεκδίκησε καν την κεντρική σκηνή, ασχολούμενος με αλλότρια θέματα).

 

Οπωσδήποτε, τόσο οι συγκρουσιακές κορώνες των πρώτων επαφών, όσο και οι θετικότερες εξελίξεις των παρεμβάσεων του Σαββατοκύριακου οι οποίες έφεραν σαφέστερο άρωμα συμμαχιών και θετικότερων πιθανών εξελίξεων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζονται με αποκλειστικούς πρωταγωνιστές ―από Ελληνικής πάντοτε πλευράς― τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούντος του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. 

 

Επιπλέον: όσο οι 4-5 εξ αντικειμένου εμπλεκόμενοι υπουργοί "έπαιζαν" τους υποστηρικτικούς ρόλους τους στον Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι 35 της συγκυβέρνησης δεν καθόντουσαν βεβαίως άπραγοι, πλέκοντας μάλλινα για τους μαχόμενους στην πρώτη γραμμή και αναμένοντας νέα απ' το μέτωπο. Προχωρούσαν με μικρά ή μεγαλύτερα βήματα την αποστολή που έχει ανατεθεί σε έναν έκαστο από τον Πρωθυπουργό. Μόνο που ήταν «καταδικασμένοι» να περάσουν αυτές οι πρώτες ενέργειές τους "στα ψιλά". Αμφιβάλλω πολύ αν έγινε έστω και κάποια στοιχειώδης πολιτική αποτίμηση των πράξεων αυτών από την Αντιπολίτευση.

 

Από ποιά είπατε;

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.