ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφάλιση αυτοκινήτων, ΚΤΕΟ και Επικουρικό

23:51 - 01 Ιουν 2011
Μωρίς Καπουάνο

Γράφει ο Μωρίς Καπουάνο

Πρόσφατα, διάβασα στον ημερήσιο τύπο ότι ψηφίστηκε στην Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο από τις 10 Ιουνίου 2011 δεν θα μπορούν να ασφαλίζονται τα αυτοκίνητα εάν δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ. Μου γεννήθηκαν λοιπόν οι εξής απορίες:  

Α) Όταν ζητηθεί η ασφάλιση αυτοκινήτου που έχει υπερβεί την 4ετία, ποιος θα είναι υπεύθυνος να αναζητήσει την βεβαίωση του ΚΤΕΟ? Ο ασφαλισμένος ή η ασφαλιστική εταιρία?

Και εάν δεν συμπίπτει η επέτειος του ασφαλιστηρίου με την 4ετία, πχ επέτειος στα 3 ½ χρόνια τι γίνεται?  Μισό χρόνο είναι ασφαλισμένος και μισό χρόνο ανασφάλιστος αν δεν προσκομίσει ή περάσει ΚΤΕΟ ?

Θα μου πείτε να μεριμνήσει ο ασφαλιζόμενος, αλλά αν δεν το κάνει? Θα παραλάβει ασφαλιστήριο και θα πληρώσει ασφάλιστρα χωρίς να έχει κάλυψη?

Θεωρώ ότι ανεξάρτητα αν νομιμοποιείται ή όχι να το αναζητήσει η ασφαλιστική εταιρία (που κατά την άποψη μου δεν νομιμοποιείται) οι ιθύνοντες έχουν συνειδητοποιήσει το τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος της διαδικασίας?

Σημ. Πρόσφατα συνάδελφος, μου ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου για την έκδοση του ασφαλιστηρίου, τα στοιχεία του αυτοκινήτου λαμβάνονται on line από το Υπεύθυνο Υπουργείο. Εάν το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει Τεχνικό Έλεγχο ή έχει άλλη έλλειψη, τα στοιχεία δεν είναι προσβάσιμα, επομένως η έκδοση του ασφαλιστηρίου δεν είναι εφικτή. Εμείς εδώ τι κάνουμε?

B) Έχουν καταλάβει οι ιθύνοντες ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν θα αποζημιωθεί ο κάτοχος του αυτοκινήτου αλλά εάν θα αποζημιωθεί ο τρίτος και εάν μεν πρόκειται για υλική ζημιά, μικρό το κακό, εάν όμως είναι σωματική βλάβη, τι γίνεται?

Επειδή όμως ο Νόμος αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί άρνηση της ασφαλιστικής εταιρίας έναντι του τρίτου ζημιωθέντος, συμπεραίνεται ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!!

Όταν το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αυξηθεί με τις δύο ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων πρόσφατα ανακλήθηκε η άδεια, είναι εγκληματικό οποιοσδήποτε έλεγχος  η οποιαδήποτε ενέργεια που για λόγους ανυπαρξίας της κρατικής εποπτείας να του «φορτωθεί» διότι το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μεγαλώσει το ήδη τεράστιο έλλειμμα που έχει.



* Ο κ. Μωρίς Καπουάνο, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της  εταιρίας Μ. Καπουάνο, μεσίτες ασφαλίσεων

Τελευταία τροποποίηση στις 00:47 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.