ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν μπορώ να ψηφίσω

15:56 - 15 Ιουν 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ζούμε μόνιμα στο Βέλγιο - από μετανάστες ανθρακωρύχοι δεύτερης γενιάς και ιδιοκτήτες των εκατοντάδων ταβερνών στις Βρυξέλλες, μέχρι αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών θεσμών, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων. Δεν είμαστε ομογενείς, έχουμε ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο. Κι όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στις Βρυξέλλες, δεν μπορούμε να πάμε στην πρεσβεία μας, ή σε κάποιο ελληνικό σχολείο και να ψηφίσουμε στις αυριανές εκλογές.

Εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, Έλληνες πολίτες ζουν σε χώρες του εξωτερικού. Φοιτητές στην Αγγλία, μετανάστες στη Γερμανία, καθηγητές πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, εργαζόμενοι στην Αυστραλία και τον Καναδά. Επαναλαμβάνω, δεν είναι ομογενείς, ούτε παιδιά Ελλήνων. Είναι Έλληνες πολίτες, με δελτίο ταυτότητας, ΑΦΜ και αριθμό δημοτολογίου. Κι όμως, στις αυριανές εκλογές, δεν θα έχουν φωνή. Είτε επειδή εργάζονται αυτήν την Κυριακή, όπως εγώ, είτε γιατί δεν έχουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για το εισιτήριο μετ’ επιστροφής για τη χώρα της διαμονής τους, είτε επειδή δεν θέλουν να γλείψουν κάποιο κόμμα για να τους δώσει δωρεάν εισητήριο όπως συνέβαινε «την εποχή της αστακομακαρονάδας» στην Ελλάδα.

Οι Γάλλοι συνάδελφοί μου εδώ στις Βρυξέλλες θα ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές πηγαίνοντας με την ταυτότητά τους σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Ξένες κοινότητες με λιγότερα μέλη καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν στις πρεσβείες ή στα «κοινοτικά» σχολεία. Το προσωπικό των πρεσβειών, δημόσιοι λειτουργοί με σφραγίδες και τα όλα τους, διοργανώνουν τη διαδικασία, με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων και στέλνουν τα αποτελέσματα με sms και τα ψηφοδέλτια με ταχυδρομείο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες.

Οι ελληνικές αρχές βέβαια ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει το φαξ. Και μέχρι τον Μάιο, πληρώναμε 800.000 ευρώ για να στέλνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υποθέτω ότι σε 100 χρόνια περίπου, θα ανακαλύψει το ελληνικό κράτος και το ι-μέηλ. Με τα λεφτά που γλυτώσαμε από τα τηλεγραφήματα, θα μπορούσε αυτή τη φορά η Ελλάδα να μετατρέψει τις πρεσβείες σε εκλογικά κέντρα. Ή ακόμη καλύτερα, θα μπορούσε να κόψει κάνα ευρώ από τους παχυλούς μισθούς των εθνοπατέρων μας. Για να μας επιτρέψει να ψηφίσουμε στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας.

Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζω να πληρώνω τους φόρους μου σε αυτό το χαμαιτυπείο που λέγεται Ελλάδα (ο μισθός μου καταβάλλεται στην Αθήνα). Ανέκαθεν, το ελληνικό κράτος μου έκανε τη ζωή δύσκολη και σε μένα και στην οικογένειά μου και σε κάθε νομοταγή πολίτη. Τώρα, μου αφαιρεί και το δικαίωμα να ψηφίσω....

 

Υ.Γ: Καλώ όσους αναγνώστες συμμερίζονται την αγανάκτηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να υπογράψουν το ηλεκτρονικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διεύθυνση: http://www.icannotvote.org/ . Διευκρινίζω ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ομάδα που διοργανώνει το ψήφισμα διαμαρτυρίας. Απλώς συμμερίζομαι την αγανάκτηση τους για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν.


 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:58 - 16 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.