ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Αλέξη τα κλειδιά

14:05 - 17 Ιουν 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, το κλειδί για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, το κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφω αυτές τις γραμμές, ενώ η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και καταγγείλει το Μνημόνιο, τότε όλα θα τελειώσουν πολύ σύντομα, ίσως και τη Δευτέρα το απόγευμα. Το αργότερο πάντως έως τις 9 Ιουλίου, στην τελευταία καλοκαιρινή συνεδρίαση του Eurogroup. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αλλά δεν καταγγείλει το Μνημόνιο και κάνει κωλοτούμπα, τότε ίσως ο κ. Τσίπρας εξελιχθεί στον ιδανικό μνημονιακό πρωθυπουργό, όπως έγραφα προ ημερών. Ύστερα από κάποιες διακοσμητικού χαρακτήρα παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εφαρμόσει το δύσκολο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας εντός του ευρώ, ακολουθώντας το δρόμο του ανοίγματος των αγορών και του εξορθολογισμού του κράτους που περιγράφεται το Μνημόνιο.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και πάλι θα κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Χωρίς κάποια ανοχή από τα συνδικάτα (τα οποία προσχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ στον Τσίπρα) στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στους δρόμους και στα κάγκελα, το Πρόγραμμα θα καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες και η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. 

Και τέλος, αν έχουμε ακυβερνησία και ο κ. Τσίπρας τορπιλίσει και πάλι τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και τότε η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ. 

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του... 

 

Νικηφόρος Μαλεβίτης

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.