ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σημασία των αγγλικών

09:33 - 14 Ιουλ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Όπως όλα δείχνουν, τα όργανα της διάλυσης ήδη ξεκίνησαν στην κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει το πολιτικό κόστος των μέτρων και να βγάλει την ουρά του απέξω. Ακριβώς όπως έκανε η ΝΔ επί Παπαδήμου δηλαδή.

Ακόμη όμως και να μην επικρατήσουν οι διαλυτικές τάσεις σε αυτή τη φάση, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση συνασπισμού γρήγορα θα φθαρεί. Έχει να εφαρμόσει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο οποίο πολλά στελέχη της δεν πιστεύουν και σε σε συνθήκες ύφεσης.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, πρωθυπουργός της χώρας θα γίνει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα πρόκειται για τον λιγότερο μορφωμένο Έλληνα ηγέτη της μεταπολίτευσης. Τον πρώτο πρωθυπουργό που θα είναι γέννημα-θρέμμα της καταστροφής των πανεπιστημίων μας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη δεκαετία του 1980.

Δεν αναφέρομαι όμως μόνο στα διδακτορικά και στις σπουδές σε καλά πανεπιστήμια των προκατόχων του. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός των τελευταίων πολλών χρόνων που δεν θα ξέρει αγγλικά, ή γαλλικά, ή γερμανικά. Δεν το λέω για να τον ειρωνευτώ, ούτε με ενδιαφέρουν τα βιντεάκια στο youtube που τον κοροϊδεύουν. Μιλάω πολύ σοβαρά: το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς από έναν ηγέτη σήμερα είναι να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, του συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, τους προβληματισμούς των εταίρων του, τις θέσεις των αντιπάλων του. Να μπορεί να παρακολουθήσει τις βασικές ερμηνείες των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Πώς θα τα κάνει όλα αυτά ο κ. Τσίπρας αν δεν έχει ποτέ διαβάσει στη ζωή του Financial Times, ή International Herald Tribune, ή Monde, ή Wall Street Journal; Τι αντίληψη των εξελίξεων μπορεί να έχει κάποιος που ούτε παρακολουθεί ξένα μέσα ενημέρωσης, ούτε έχει ζήσει στο εξωτερικό;

Φυσικά, θα μου πείτε και οι άλλοι με τα διδακτορικά και τις ξένες γλώσσες μας υποχρέωσαν... Επί της αρχής συμφωνώ, αν και είναι λάθος να τα μηδενίζουμε όλα – η Ελλάδα είναι ακόμη και σήμερα μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με πολλαπλάσιο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα από όλα τα κράτη με τα οποία συνορεύουμε. Ούτε βγάζει νόημα το επιχείρημα ότι πρέπει να εκλέξουμε ηγέτες ακόμη χαμηλότερου επιπέδου για να πάμε καλύτερα. Αυτό που λέω είναι ότι τα αγγλικά και η δυνατότητα να παρακολουθείς τις εξελίξεις στον κόσμο είναι αναγκαία, αλλά όχι φυσικά ικανή συνθήκη για να καταφέρει ένας ηγέτης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σήμερα. Δεν αρκούν από μόνα τους, αλλά δεν γίνεται χωρίς αυτά τουλάχιστον. Οπότε ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει το χρόνο που έχει στην αντιπολίτευση, ώστε να «ξεστραβωθεί» τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά πράγματα. Διαφορετικά, το γεγονός ότι θα ανεβάζουν χλευαστικά βίντεο με τις συνεντεύξεις του σε ξένα ΜΜΕ στο ίντερνετ θα είναι το λιγότερο από τα κακά που θα του (και μας) συμβεί....

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.