ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να ηρεμήσουμε λίγο

23:40 - 23 Σεπ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση – η όποια κυβέρνηση – καθώς και με τα αιτήματα της Τρόικας. Έχει επίσης δικαίωμα – αν όχι υποχρέωση – να εκφράζει την αντίθεσή του αυτή και να διεκδικεί την αλλαγή πολιτικής με όλα τα μέσα που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους: με την ψήφο του (κυρίως), με ειρηνικές κινητοποιήσεις, ή ακόμη και με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Το μεγάλο, το εγκληματικό λάθος που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι νομιμοποιημένη. Να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «γενοκτονία», «συμβόλαια θανάτου», «ξένη κατοχή», για να τη χαρακτηρίσει. Διότι έτσι νομιμοποιεί κάθε βίαιη αντίδραση, εκτός των ορίων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Και μπορεί ορισμένες συνιστώστες του ΣΥΡΙΖΑ να ονειρεύονται «υπέρβαση» του κοινοβουλευτικού καθεστώτος, είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι ο «Συνασπισμός της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων» δεν έχει τέτοιες βλέψεις. Ακόμη και οι «Συνιστώσες» θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται πλέον ότι ανατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν ονειρεύονται μόνο εκείνες, αλλά και η φιλοφασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, η οποία είναι τρίτη στις δημοσκοπήσεις και ανεβαίνει συνεχώς.

 

Σήμερα σπέρνουμε τις θύελλες από τους ανέμους που θέρισαν ορισμένοι το προγούμενο καλοκαίρι, όταν προσέφεραν πολιτική κάλυψη στις μαζικές μούτζες και τα «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», των Αγανακτισμένων. Μέσα από εκείνο το κίνημα, η Χρυσή Αυγή πολλαπλασίασε την επιρροή της. Δεν καταλαβαίνουν λοιπόν ορισμένοι τι πάνε να κάνουν και ότι θα βρεθούν προ δυσάρεστων αν όχι και καταστροφικών εκπλήξεων;

 

Εκτός από επικίνδυνες όμως, οι ανοησίες περί μη νομιμοποίησης του Μνημονίου είναι και απολύτως ανακριβείς! Την παρέμβαση της Τρόικας και του ΔΝΤ τη ζήτησε η νομίμως εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Κανένας δεν μας εμπόδισε να χρεοκοπήσουμε ατάκτως και να φύγουμε από την ευρωζώνη! Επίσης, το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή με πλειοψηφία 2/3. Και τέλος, τον περασμένο Ιούνιο, πάνω από το 48% των εκλογέων της χώρας ψήφισε κόμματα που είχαν υποσχεθεί ότι, ανεξαρτήτως κόστους, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Και άπαντες ήξεραν τότε τι σημαίνει αυτό....

 

Φυσικά δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την άνοδο του νεοφασισμού στην Ελλάδα. Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα έχει περιπέσει σε πλήρη αναξιοπιστία και οι διαδικασίες αυτοκάθαρσής του είναι εξαιρετικά αργές για να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή. Ακόμη και σήμερα, πολιτικοί των δύο «μεγάλων» κομμάτων συνεχίζουν να προκαλούν, βολεύοντας ημετέρους στη Βουλή, την ΕΡΤ, κ.α. Όταν η χώρα καταρρέει και εσύ συνεχίζεις να προκαλείς έτσι, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις ίχνος τσίπας επάνω σου.

 

Και τέλος, ας μην παραγνωρίζουμε και τις ευθύνες της κοινωνίας μας, η οποία είναι πρόθυμη να πιστέψει όποιον της χαϊδεύει τα αυτιά, λέγοντας ότι για όλα φταίνε οι «κακοί ξένοι», ενώ εμείς είμαστε οι «Εσταυρωμένοι», χωρίς καμία συμμετοχή στη χρεοκοπία της χώρας. Ας το παραδεχτούμε: ο σπόρος του μίσους βρήκε γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα για να φυτρώσει.


Ανεξάρτητα όμως από τις ευθύνες των άλλων και του παλαιού πολιτικού συστήματος που καταρρέει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τις δικές του, τώρα που αποτελεί εν δυνάμει κυβέρνηση. Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα απλά: πριν εκδόσει οποιαδήποτε ανακοίνωση τύπου, ας έχει κατά νου ότι αυτή απευθύνεται σε μία κυβέρνηση που κυβερνά νομίμως τη χώρα και η εκλογή της δεν ήταν προϊόν νοθείας, ούτε εξωτερικής παρέμβασης.
Άντε λοιπόν, να ηρεμήσουμε λίγο και να μην ξεχνάμε ότι η δημοκρατία μας είναι ακόμη πολύ νέα, χωρίς γερά θεμέλια...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.