ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καταιγίδα πριν τη νηνεμία

16:49 - 15 Νοε 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Τα πάντα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βρίσκονται στον αέρα: η τραπεζική ενοποίηση - απαραίτητη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς τα χρήματα αυτά να εγγράφονται στο χρέος των οικείων κρατών – έχει κολλήσει, τόσο λόγω των αντιδράσεων των εκτός ευρωζώνης χωρών, όσο και λόγω των Γερμανών, οι οποίοι λένε «εντάξει να διασώζουμε κράτη με έκτακτα δάνεια, αλλά όχι και τράπεζες ρε αδερφέ!».

Ο προϋπολογισμός του 2012 και του 2013 είναι επίσης στον αέρα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου (η Ευρωβουλή έχει δικαίωμα συναπόφασης σε θέματα προϋπολογισμού). Το αποτέλεσμα είναι και πάλι κακό για την Ελλάδα, καθώς λόγω της τρύπας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2012, απειλούνται με καθυστέρηση πληρωμών ήδη εγκεκριμένα και εκτελεσμένα έργα στη χώρα μας, συνολικού ύψους 678 εκατ. ευρώ (504,7 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και 174 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020) είναι επίσης κολλημένο, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό και εκείνων που επωφελούνται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) θα είναι πολύ μικρότερο για την Ελλάδα από το τρέχον.

Τρίτον, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat δείχνουν ότι η ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση, οι χώρες του Νότου έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της λιτότητας, αλλά τρόπος να αναστραφεί η εμμονή της Γερμανίας στην ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Τέλος, άπαντες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης, αλλά κανείς δεν λέει πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ-Βερολίνου. Το σίγουρο είναι ότι πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλειφθεί και να βγει από το ευρώ σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει (εκτός αν πέσει η κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη!). Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα πάμε και πάλι σε μία μεσοβέζικη λύση, η οποία δεν θα διαλύσει την αβεβαιότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρρικνώνεται λόγω της έλλειψης επενδύσεων και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται (στο 25% την προβλέπει η Κομισιόν και το 2013 και το 2014). Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση – τελευταία φιλοευρωπαϊκή της χώρας – θα πέσει και τότε καλή τύχη σε όλους μας με τη δραχμή. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο των Ευρωπαίων είναι να μας σκάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ώστε να πειστούν οι επενδυτές ότι μετά από τόση έκθεση στην Ελλάδα, δεν θα μας εγκαταλείψουν και έτσι να αρχίσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπου, ελπίζουν ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα ανακάμψει πιο γρήγορα απ' ότι επισήμως προβλέπεται η ελληνική οικονομία. Με δεδομένο ότι το δραστικό κούρεμα αυτή τη στιγμή αποκλείεται, αυτό είναι το μοναδικό τους σχέδιο. Πλάνο Β’ δεν υπάρχει, όπως δεν θα υπάρξει και τέταρτο πακέτο στήριξης. Ελπίζω λοιπόν να δουλέψει...

Εν πάση περιπτώσει, στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, προβλέπεται να γίνει χαμός, αλλά οι Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα που ανέφερα θα κλείσουν. Με άλλα λόγια, μετά την καταιγίδα που έρχεται, θα έχουμε νηνεμία. Για να δούμε... 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.