ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ταμπακιέρα

17:08 - 07 Δεκ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τους καθημερινούς σκυλοκαβγάδες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας θα μας πάει στη δραχμή», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εσείς με την πολιτική του Μνημονίου θα μας πάτε στη δραχμή», απαντά ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ (γιατί το «Αριστερό Ρεύμα» βέβαια έχει άλλη γραμμή).

Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση, μένει κανείς με την εντύπωση ότι το νόμισμα είναι «αυτοσκοπός»! Λες και η λύση, ή η ρίζα του ελληνικού προβλήματος είναι το νόμισμα. Φυσικά το νόμισμα είναι σημαντικό: όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε επειδή είχε σκληρό νόμισμα μάλλον ζουν σε κάποιον άλλο κόσμο. Και όσοι πιστεύουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν αντί για ευρώ, έχουμε ένα χάρτι υγείας με καμιά δεκαριά μηδενικά, που θα υποτιμάται συνεχώς, είναι για τα σίδερα. Το νόμισμα που θα εκδόσει ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν θα έχει καμία ανταλλακτική αξία και θα είναι άχρηστο για την εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων. Υπό αυτήν την έννοια, το «ευρώ ή χάος» ισχύει σε ένα βαθμό.

Από εκεί και πέρα όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε και «ευρώ» και «χάος». Μάλιστα, αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα: το δυσκοίλιο, αναποτελεσματικό, σουρεαλιστικό και διαφθαρμένο κράτος παραμένει ανέγγιχτο. Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς; Από τη γραφειοκρατία που ζει και βασιλεύει; Από τους κρατικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς) που την έχουν δει Χιτλερίσκοι στο Άουσβιτς και κακοποιούν μετανάστες (το σχετικό ρεπορτάζ με τον δύσμοιρο Αιγύπτιο «έπαιξε» σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του κόσμου); Από τη διαφθορά, όπου η Ελλάδα έρχεται πρώτη και χειρότερη σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσίευσε προχθές η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια»;

Αυτό το άθλιο οικοδόμημα στεκόταν τόσα χρόνια όρθιο (που λέει ο λόγος) χάρη στα δανεικά. Τώρα στέρεψαν τα δανεικά, η Ελλάδα έρχεται επιτέλους σε επαφή με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής: η εντροπία αυξάνεται συνεχώς και δια μέσου της ανεργίας και της ύφεσης, μας οδηγεί στην πλήρη διάλυση.

Το ευρώ δεν μπορεί να μας σώσει από αυτή τη δραματική εξέλιξη, από την αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού εις τα εξ ων συνετέθη. Ούτε και μια «δόση» μπορεί να φέρει από μόνη της την άνοιξη. Επιπλέον, όσο και αν φωνάζουν ορισμένοι ότι αν διώξουμε την Τρόικα μπορούμε να ξανασυναρμολογήσουμε το τερατούργημα μας, όλοι γνωρίζουμε ότι τα δανεικά δεν θα μας ξαναέλθουν, όσο και να χτυπιόμαστε.

Χρειάζονται λοιπόν προτάσεις, όχι λόγια του αέρα, εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, όχι ευχολόγια, για το τι Ελλάδα θέλουμε και πως θα την φτιάξουμε. Πολύ φοβάμαι ότι ο τσακωμός για το νόμισμα γίνεται για να καλυφθεί η ένδεια προτάσεων και των δύο παρατάξεων σε αυτό το κομμάτι. Κανείς δεν μιλάει για την ταμπακιέρα, γιατί δεν έχει τίποτε να πει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.