ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά της Γερμανίας, ποιος;

17:14 - 03 Ιουν 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Είναι δύσκολο να παρακολουθεί κανείς σε καθημερινή βάση τις ανοησίες του κ. Τσίπρα, αλλά λόγω επαγγελματικής διαστροφής, τι να κάνω, προσπαθώ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν απηύθυνε τις προάλλες έκκληση για μία «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», ένα κίνημα του Νότου και της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά της Γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Για να το λέει αυτό, προφανώς πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών και στις υπόλοιπες χειμαζόμενες οικονομίες της Ευρώπης συμμερίζονται τις δικές του απόψεις. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Πρώτα απ’ όλα, να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού δικτύου BBC, η Γερμανία είναι η πιο δημοφιλής χώρα στον κόσμο. Η έρευνα βασίζεται σε 26.000 ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, σε 21 χώρες του κόσμου. Το 59% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για τη Γερμανία, περισσότεροι δηλαδή απ’ ότι για οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη.

Οι αλήθειες των αριθμών καταρρίπτουν και άλλους ελληνικούς (ή μάλλον «Τσιπραίικους» μύθους). Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα (Global Attitudes) του Ινστιτούτου Pew, η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ευρώπη. Στην ίδια έρευνα, οι περισσότεροι ερωτώμενοι για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαντούν «περικοπές δημοσίων δαπανών». Αυτό ισχύει ακόμη και για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Βασικά, οι μόνοι που υποστηρίζουν αύξηση των δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι οι Έλληνες!

Επιπλέον, όλοι οι λαοί της Ευρώπης, πλην των Ελλήνων και πάλι, θεωρούν τους Γερμανούς τον πλέον αξιόπιστο ευρωπαϊκό λαό. Και μολονότι εμείς έχουμε συνηθίσει να λέμε «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», μόνο το 40% των Γάλλων υποστηρίζει τη δανειακή βοήθεια που μας παρέχει η Ευρωζώνη. Το αντίστοιχο ποσοστό των Γερμανών είναι 52%, το υψηλότερο στην Βόρεια Ευρώπη. Το στατιστικό αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Αν ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα, θα σας διαβεβαιώσει ότι οι πλέον εχθρικοί απέναντί του Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών είναι οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Μαλτέζοι, οι Εσθονοί, κλπ, οι χώρες δηλαδή που αναγκάζονται να στηρίζουν την Ελλάδα με χαμηλότοκα δάνεια, ενώ οι ίδιες έχουν μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα. Πάντως όχι η Γερμανία.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Όχι φυσικά ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της κρίσης. Ίσα-ίσα, από αυτή τη στήλη, ο κ. Σόιμπλε τα έχει ακούσει για τα καλά... Όμως τα λάθη της Γερμανίας δεν αναιρούν την ανάγκη διόρθωσης των μακροοικονομικών ισορροπιών στον Νότο και εξεύρεσης ενός μοντέλου ανάπτυξης διαφορετικού από την κατανάλωση αγαθών που παράγονται στο εξωτερικό με φθηνά δανεικά, όπως αυτό που είχαμε συνηθίσει. Επίσης, αν ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι όλη η Ευρώπη συμμερίζεται τις δικές του -καφενειακού επιπέδου- ιδέες περί επανάστασης, αριστεράς και γενικότερης χαλαρότητας, πλανάται πλάνην οικτράν. Ο Νότος έχει καταλάβει πολύ καλά πως ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και το κοινωνικό μας κράτος στην Ευρώπη είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες, να παράγουμε άριστης ποιότητας προϊόντα, να επενδύσουμε στις υψηλές τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία. Να φτιάξουμε κορυφαίο σύστημα παιδείας που θα βγάζει καλύτερους επιστήμονες από της Κίνας, της Ινδίας, ή της Βραζιλίας, να προσφέρουμε απαράμιλλου επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, να εκμεταλλευθούμε τον ορυκτό μας πλούτο, όπως το χρυσό της Χαλκιδικής, ακριβώς όπως κάνουν και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν θέλει τίποτε από τα παραπάνω, παρά μόνο να ταϊσει το κομματικό-συνδικαλιστικό συνονθύλευμα που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνοντας τους πάντες στο δημόσιο. Στην επανάσταση του φραπέ όμως, να ξέρει ότι θα είμαστε μόνοι μας, μέτωπο του Νότου δεν θα υπάρχει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.