ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΡΤ: Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί

22:36 - 11 Ιουν 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Ακόμη και όσοι συμφωνούμε επί της αρχής με το κλείσιμο ή την ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, είναι δύσκολο να δείξουμε εμπιστοσύνη στις προθέσεις της κυβέρνησης. Πρώτον, διότι από τους μόνιμους υπαλλήλους που απολύθηκαν με τη διάλυση της εταιρείας, οι μισοί σχεδόν έχουν διοριστεί στις θέσεις τους από τους σημερινούς υμνητές της αξιοκρατίας και φυσικά ξέρουμε πως. Οι άλλοι μισοί, από τα άλλα κόμματα...

Θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ ότι η Νέα Δημοκρατία που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας ενώ βρισκόμασταν στο χείλος της καταστροφής  είναι διαφορετική από τη Νέα Δημοκρατία που έβαλε τα δικά της παιδιά στην ΕΡΤ. Ωστόσο, το ότι η ίδια αυτή παράταξη επέλεξε, εν έτει 2012, ως διευθυντή ενημέρωσης του καναλιού έναν πρώην παρουσιαστή σκανδαλοθηρικού δελτίου ειδήσεων, διόρισε μία κόρη πρώην υφυπουργού της να κάνει μαραθώνια "ενημερωτική" εκπομπή, ανέβασε στην Αγία Παρασκευή (σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνητικούς της εταίρους) ένα φορτηγό προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικούς συμβούλους και μοίρασε θέσεις ανταποκριτών σε απίθανα μέρη (ανταποκρίτρια στο Μονπελιέ, αθλητικός ανταποκριτής στο Λονδίνο, τρίτος ανταποκριτής στην Αυστραλία, κλπ), είναι πιστεύω επαρκή τεκμήρια για να είναι κανείς δύσπιστος.

Επιπλέον, αν ήταν πραγματικά σοβαρή ως προς τις προθέσεις της, η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ αφού είχε έτοιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Τέτοιο σχέδιο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και θα ανακοινωθεί «το συντομότερο δυνατόν». Στο μεταξύ, θα ζήσουμε σουρεαλιστικές καταστάσεις, με το Υπουργείο Οικονομικών (!!) να διαπραγματεύεται δικαιώματα ποδοσφαιρικών αγώνων με ιδιωτικά κανάλια και τα κόμματα να πληρώνουν (με λεφτά του κράτους) ιδιωτικά συνεργεία για την κάλυψη των δραστηριοτήτων τους.

Παρεμπιπτόντως, σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ και δραστικής μείωσης του προσωπικού της υπήρχε. Το είχε συντάξει ως υπεύθυνος ο πρώην υφυπουργός, κ. Μόσιαλος και προέβλεπε το κλείσιμο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, το κλείσιμο της ΕΤ1, καθώς και περιφερειακών σταθμών, κλπ. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης την ανεξαρτητοποίηση της ΕΡΤ από την επιρροή των κομμάτων, με την ίδρυση συμβουλίου διοίκησης, στα πρότυπα του BBC. Αν η κυβέρνηση προωθούσε αυτό το σχέδιο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε μάλιστα να αντιδράσει, αφού επί κυβερνήσεώς του καταστρώθηκαν τα σχετικά πλάνα.

Επίσης, το να κλείνεις έναν οργανισμό επειδή δεν μπορείς να το συμμαζέψεις αποτελεί ομολογία ανικανότητας και ρεζιλίκι για την Ελλάδα.

Ούτε να πιστεύετε η κυβέρνηση ήθελε να ικανοποιήσει την Τρόικα. Η διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν θα έχει καμία θετική επίδραση στον προϋπολογισμό, αφού η λειτουργία της εταιρείας δεν χρηματοδοτείται από τα κρατικά ταμεία, αλλά από εμάς του δύσμοιρους. Η Τρόικα ήθελε και συνεχίζει να απαιτεί να φύγουν από το δημόσιο οι επίορκοι, όσοι δεν πατάνε το πόδι τους στη δουλειά και όσοι προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά. Η απαίτηση αυτή παραμένει και η κυβέρνηση είναι ανίκανη μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί.

Ποιος ήταν λοιπόν ο στόχος όλης αυτής της φασαρίας; Πρώτον, πρέπει να διευκρινίσω ότι στο μυαλό του κ. Σαμαρά δεν είμαι. Φαντάζομαι όμως ότι ο «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ δεν είναι άσχετος με το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να πρόκειται για εσπευσμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Δεύτερον, εκτιμώ – χωρίς επαναλαμβάνω να είμαι σίγουρος – ότι ο πρωθυπουργός θέλει να στριμώξει τους κυβερνητικούς εταίρους, παρουσιάζοντάς τους ως υπερασπιστές ενός διογκωμένου, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού δημόσιου οργανισμού. Αν οι κυβερνητικοί εταίροι τραβήξουν το σχοινί, τότε ο κ. Σαμαράς θα πάει τη χώρα σε εκλογές, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μεγάλο μεταρρυθμιστή και αποστραγγίζοντας το ΠΑΣΟΚ από τους τελευταίους υποστηρικτές του, οι οποίοι δεν είναι φυσικά οι «Φωτόπουλοι» πια, αλλά οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ υποχωρήσουν, πάλι ο κ. Σαμαράς θα φανεί ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής ηγέτης που πήγε τη χώρα μπροστά, αγνοώντας τις αντιδράσεις. Όπως και να έχει, το κλείσιμο της ΕΡΤ θα λειτουργήσει ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους στη ΝΔ πέρασαν την πολιτική τους θητεία διορίζοντας ημετέρους. Παράλληλα, θα εκτονωθούν οι πιέσεις για κλείσιμο άλλων άχρηστων δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι μάλιστα επιβαρύνουν και τον προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι -άσχετοι με το Ευρωπαϊκό κλίμα- παρασύμβουλοι στο Μαξίμου είναι ότι αν γίνει πατάτα και πάμε στις εκλογές, τότε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα τα βροντήξουν κάτω μαζί μας και θα σηκωθούν να φύγουν. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Κυρίως όμως, ελπίζω ότι σκοπός του κλεισίματος της ΕΡΤ δεν είναι να μείνουν μεν πολύ λιγότεροι μόνιμοι υπάλληλοι στην νέα εταιρεία, αλλά να καλύπτονται τα δήθεν «κενά» με συμβασιούχους-«δικά μας παιδιά». Ελπίζω δηλαδή ότι θα υπάρχει αρκετή πίεση από τους πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αξιόπιστο δημόσιο μέσο ενημέρωσης, με κύρος, είτε το θέλει ο κ. Κεδίκογλου, είτε δεν το θέλει.

 

ΥΓ: Και τέλος, να υπενθυμίσουμε στους μεγάλους μεταρρυθμιστές ότι τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα λειτουργούν χωρίς άδεια, το Κανάλι της Βουλής δεν λειτουργεί "με αυτόματες κάμερες και ελάχιστο προσωπικό", όπως προβλεπόταν και η θητεία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έχει λήξει από χρόνια. Έτσι, τώρα που πήραν φόρα, μήπως κάνουν και κάτι ουσιαστικό...

Τελευταία τροποποίηση στις 00:41 - 12 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.