ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτι σημαντικό από την Κύπρο

21:39 - 27 Οκτ 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Επί εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση διέδιδε παλικαρισμούς περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα πήγαινες στις Βρυξέλλες με «την προγραμματική συμφωνία στη βαλίτσα του» (!!) να πει στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν αντέχουμε άλλα μέτρα. Το επιτελείο του έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαρρεύσει ψευδώς ότι έγινε 20λεπτη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε στην ομόλογό τους τις θέσεις αυτές τις Αθήνας.

Τελικά καμία συνάντηση δεν έγινε, πέρα από μία τυπική τρίλεπτη συνομιλία. Κανένα επιχείρημα δεν παρουσιάστηκε, γιατί το μήνυμα από το Βερολίνο είχε σταλεί πρωτύτερα αρμοδίως: «βρείτε τα με την Τρόικα». Και η Τρόικα λέει ότι ο προϋπολογισμός που τους παρουσιάσαμε δεν οδηγεί σε πλεόνασμα 1.5% του ΑΕΠ το 2014, όπως σαφώς και γραπτώς έχουμε συμφωνήσει, στο Μνημόνιο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να τους παρουσιάσουμε έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, χωρίς βέβαια οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων. Τέτοια μέτρα ουδέποτε ζητήθηκαν, λέει η Τρόικα, απλώς η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα από το πουθενά, διότι «δεν θέλει να ζυμώσει». Όπου ζύμωμα είναι διαρθρωτικά μέτρα, όπως η κινητικότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο, το κλείσιμο ζημιογόνων ή παντελώς άχρηστων φορέων του δημοσίου (γ.γ. ενημέρωσης, υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ΕΟΤ, Κανάλι Βουλής), οι οποίοι συνεχίζουν  να μένουν εν ζωή, με πρόσθετες και συνεχείς επιβαρύνσεις στα συνήθη υποζύγια.

Τώρα λοιπόν που η πολιτική διαπραγμάτευση μας τελείωσε και φάγαμε τα μούτρα μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω τις παρατηρήσεις Κυπρίου αξιωματούχου, για τις δικές τους εμπειρίες. «Με το πάθημά μας», μου είπε ο κύριος αυτός, «καταρρίφθηκαν δύο μύθοι: πρώτον, ο μύθος του περήφανου «Όχι». Όταν είπαμε «Όχι» στο κούρεμα 9% των μεγάλων καταθέσεων, οι Ευρωπαίοι μας έδειξαν την πόρτα της εξόδου από το ευρώ και τελικά φτάσαμε στο κούρεμα 47% των μεγάλων καταθέσεων (100% στην Λαϊκή). Όταν ο κ. Αναστασιάδης, εκείνη τη δραματική νύχτα, απείλησε ότι θα αποχωρήσει από το Eurogroup, του είπαν, «ορίστε, η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα». Ο δεύτερος μύθος που καταρρίφθηκε ήταν του ξανθού γένους, που θα ερχόταν να μας σώσει, όταν βρισκόμασταν σε ανάγκη. Όταν έγιναν όσα έγιναν στο Eurogroup, πήγαμε στη Ρωσία και παρακαλέσαμε σαν ικέτες και τελικά, πήραμε τ’ αρχ***α μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις εκθέσεις ιδεών περί πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Είδαμε που μας έβγαλαν».

Μήπως τελικά ήλθε η ώρα, μετά από τόσα παθήματα, να απαλλαγούμε και από το Σύνδρομο του 1204; Να σταματήσουμε να θεωρούμε δηλαδή ότι οι Δυτικοί μας επιβουλεύονται και θέλουν να μας καταστρέψουν; Ας το πάρουμε χαμπάρι: κανένας δεν σχεδιάζει την καταστροφή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο κανέναν δεν συμφέρει, ούτε εκτός, ούτε εντός Ευρώπης. Το μόνο που θέλουν είναι να βάλουμε κι εμείς πλάτη, όπως βάζουν αυτοί, με τα άτοκα δάνεια που μας δίνουν, και το κούρεμα του χρέους που μας έκαναν και αυτό που θα μας κάνουν, ώστε να βγούμε από τη λάσπη. Και να αρχίσουμε επιτέλους να τιμάμε την υπογραφή μας. Το αν ο προϋπολογισμός που παρουσιάσαμε τιμά αυτή την υπογραφή, είναι θέμα τεχνικής διαπραγμάτευσης, όχι πολιτικής. Ας αφήσουμε λοιπόν να την κάνει το οικονομικό επιτελείο. Οι μάγκιές, μόνο ζημιά κάνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.