ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραπληροφόρηση και Διαπλοκή

19:21 - 16 Νοε 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εξόχως ανησυχητικά. Θα τα ερμηνεύσω εδώ ως αναγνώστης εφημερίδων και ως πολίτης που παρακολουθεί τις ειδήσεις και διευκρινίζω εκ των προτέρων ότι τα παρακάτω αποτελούν εκτιμήσεις, όχι προϊόν αποκλειστικής πληροφόρησης.

Πρώτα απ’ όλα, είδαμε πρώην μέλη μνημονιακών κυβερνήσεων και πρώην υπουργούς που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας, να διαφοροποιούνται, έτσι όψιμα, από την επίσημη κυβερνητική γραμμή που λέει ότι «οι στόχοι του μνημονίου είναι αδιαπραγμάτευτοι, το μόνο που τελεί υπό συζήτηση είναι τα μέσα για την επίτευξή τους». Έτσι, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα πλέον, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή, είτε στην ψηφοφορία για τον νέο φόρο ακινήτων, είτε στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού. Η ισχνή πλειοψηφία των τεσσάρων βουλευτών βασίζεται σε ανθρώπους, των οποίων η «μνημονιακή» ψήφος κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Δεύτερον, η ίδια κυβέρνηση παραδέχεται πλέον ότι δεν πιστεύει την πολιτική της, καθώς αναγκάζεται να ενδίδει στις πιέσεις των βουλευτών που την εκβιάζουν, ένεκα οριακής πλειοψηφίας. Για παράδειγμα, οι δύο νέοι φόροι στην ακίνητη αστική περιουσία κινούνται σε λογική «δήμευσης», όπως παραδέχονται ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ο λόγος είναι ότι οι βουλευτές της επαρχίας (εκβιάζοντας) κατάφεραν και πάλι την ουσιαστική εξαίρεση των αγροτών από την συμβολή στη δημοσιονομική προσαρμογή (όπως συμβαίνει με κάθε φόρο, καθώς οι αγρότες αιωνίως εξαιρούνται). Προστάτευσαν δηλαδή, ως συνήθως, το τοπικό αρματολίκι τους, εις βάρος του κοινού συμφέροντος. 

Τρίτον, είδαμε μεγάλα μέσα ενημέρωσης να σπάνε εσκεμμένα το off the record του επικεφαλής του EuroWorkingGroup, κ. Τόμας Βίζερ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε τιμωρητικά αντίμετρα και μπλακάουτ της πληροφόρησης από Βρυξέλλες, και να τον έβγαλαν στα μανταλάκια για πράγματα που είπε και δεν είπε. Έβαλαν λόγια στο στόμα του, υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι «θα πάει για σκι», ενώ οι Έλληνες παρακαλάνε για τη δόση. Φυσικά, η αλήθεια είναι ο άνθρωπος είπε ότι με αυτούς τους ρυθμούς που πάει η διαπραγμάτευση Αθήνας-Τρόικας, η αξιολόγηση θα τελειώσει μετά τις διακοπές του σκι, κάτι που επιβεβαιώνεται πια και επισήμως. Οι «διακοπές του σκι» είναι περίοδος που κλείνουν τα σχολεία στην Ευρώπη (όπου οι καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων είναι μικρότερες) και δεν γίνονται επίσημες συναντήσεις. Δεν εννοούσε λοιπόν ότι ο ίδιος θα κάνει σκι, αλλά ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά από αυτήν την αργία, στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που εμμέσως παραδέχεται άλλωστε και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Είναι σαν να έλεγε, αν ήταν Έλληνας, «μετά τον χαρταετό». Με το σχήμα λόγου αυτό, δεν θα εννοούσε φυσικά ότι ο ίδιος θα πετάξει χαρταετό και θα φάει λαγάνα, όσο ο κοσμάκης πεινάει, αλλά ότι θα ληφθεί μία απόφαση μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας!

Οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Κι όμως, επέλεξαν να παίξουν το χαρτί του αναίσχυντου λαϊκισμού, δημιουργώντας κλίμα ακραίας πόλωσης με τους δανειστές μας. Την ίδια στιγμή, κεντρώα υποτίθεται, μέσα ενημέρωσης μας καλούν «να πετάξουμε έξω την Τρόικα». Τι επιδιώκουν με αυτήν την προτοπή;

Και πώς συνδέεται αυτή η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, με τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που παρατηρήθηκαν; Η εκτίμησή μου είναι ότι το πολύπλοκο σύστημα συμφερόντων που έχουμε συνηθίσει να περιγράφουμε, χάριν συντομίας, ως «η Διαπλοκή» κατάλαβε επιτέλους τι σημαίνει παραμονή στο ευρώ. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το σύστημα υποστήριζε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, όχι επειδή ήθελε να αλλάξει η χώρα προς το ευρωπαϊκότερο, αλλά με τον ίδιο τρόπο που ένας επαρχιώτης θέλει να μπει στην Αθηναϊκή Λέσχη και να τον κάνουν παρέα οι πρωτευουσιάνοι.

Σιγά-σιγά, όμως, η διαπλοκή καταλαβαίνει ότι η παραμονή στο ευρώ συνεπάγεται και τέλος στα θαλασσοδάνεια, επιτρόπους στις τράπεζες εσαεί, μηδενικά ελλείμματα εις το διηνεκές, δραστικό περιορισμό των κρατικών προμηθειών και των δημόσιων έργων (όπου γινόταν το μεγάλο φαγοπότι),  ουσιαστική κατάργηση της κρατικής διαφήμισης σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ, κλπ. Και λέει «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη». Κινητοποίησε λοιπόν τις μαριονέτες του και δημιουργεί συνθήκες χάους, με δημοσιογράφους να βρίζουν αναίσχυντα υπουργούς στον αέρα, και να καλλιεργούν ένταση, εκεί που τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Ένταση, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές. Παράλληλα, η «Διαπλοκή» στηρίζει πια ανοικτά τη ρήξη με τους εταίρους μας, κάτι που μόνο τη γνωστή κατάληξη μπορεί να έχει και ποντάρει  στις ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χρυσή Αυγή.

Άλλωστε, η «Διαπλοκή» έχει τα χρήματά της έξω, σε Σιγκαπούρη και Ελβετία, και με την επιστροφή στη δραχμή, θα μπορέσει να αγοράσει τη χώρα, ένα από τα καλύτερα «οικόπεδα» του πλανήτη, τζάμπα. Και θα μπορέσει να την κυβερνήσει ανενόχλητη, χωρίς του «δερβέναγες» Ευρωπαίους, οι οποίοι ματαίως προσπάθησαν, όσο προσπάθησαν, να βάλουν τάξη στο χαμαιτυπείο. Άλλωστε, η συστημική κρίση έχει πλέον περάσει και ούτε καν οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να προστατεύσουν τη χώρα μας. Οι μόνοι που μπορούν να την προστατεύσουν είναι οι πολίτες που μάτωσαν για να την επαναφέρουν από τη χρεοκοπία στη δημοσιονομική ισορροπία. Θα αντιδράσουν όμως άραγε; Ή θα επιτρέψουν την παλινόρθωση της Διαπλοκής;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.