ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρειαζόμαστε Ξένους

13:24 - 16 Αυγ 2022
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Χωρίς μετανάστες, τελειώσαμε. Δεν πρόκειται για μεγαλόστομη κινδυνολογία, αλλά για μαθηματική βεβαιότητα, αποτυπωμένη σε δημογραφικά μοντέλα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης με τα σημερινά δεδομένα.

Πάρτε δύο οποιουσδήποτε Έλληνες – έναν άντρα και μία γυναίκα. Το μόνο βέβαιο γι’αυτούς τους δύο είναι ότι θα πεθάνουν, όπως όλοι μας. Αν πριν πεθάνουν αφήσουν πίσω τους λιγότερους από 2 απογόνους να τους αναπληρώσουν, τότε ο συνολικός πληθυσμός μας μειώνεται. Σωστά; Απλά μαθηματικά. Λοιπόν, ο μέσος όρος γεννήσεων ανά γυναίκα στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή περίπου στο 1.39 , χαμηλότερος ακόμη και από τα τραγικά νούμερα της Ευρώπης και πολύ κάτω από το όριο αναπλήρωσης του πληθυσμού το οποίο είναι περίπου 2,1 γεννήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι κάθε χρόνο στη χώρα είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις, μία τάση που εμφανίστηκε πριν από μία δεκαετία (2011) και ισχυροποιείται συνεχώς. Ο πληθυσμός της χώρας συνεχώς μειώνεται, όπως επιβεβαιώθηκε και επισήμως από την πρόσφατη απογραφή. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε της οποίας ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται κάθε χρόνο και χρόνο με το χρόνο μέχρι το 2070 (μέχρι εκεί φτάνουν οι προβλέψεις μεγάλης έκθεσης της Κομισιόν).

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείτε λοιπόν για τη χαμηλή ανάπτυξη, βρείτε πρώτα ένα ιστορικό προηγούμενο - ένα οποιοδήποτε παράδειγμα - ανεπτυγμένης χώρας σε προϊούσα, έντονη και μη αναστρέψιμη δημογραφική παρακμή που να αναπτύσσεται με αποδεκτούς ρυθμούς. Θα σας βοηθήσω: δεν υπάρχει. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι εκ των βασικών λόγων που οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας παρέμειναν χαμηλοί ακόμη και μετά το 2016, όταν σταμάτησαν οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας και ο βασικός λόγος που θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά χαμηλοί, ή και μηδενικοί μεσο-μακροπρόθεσμα, μετά το πρόσκαιρο ριμπάουντ που ακολούθησε την επεκτατική πιστωτική και δημοσιονομική πολιτική της πανδημίας.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Σίγουρα όχι με το 2.000αρο για κάθε γέννηση που μοιράζει η κυβέρνηση (όσο ευπρόσδεκτο και να είναι). Αν υπήρχε λύση εκ των ενόντων, θα την είχαν βρει και άλλα κράτη, πολύ πιο οργανωμένα από το δικό μας χαμαιτυπείο, τα οποία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Σε όλα μα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος γεννήσεων ανά γυναίκα είναι κάτω από το όριο αναπλήρωσης του πληθυσμού. 

Το δημογραφικό αποτελεί επομένως βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού μας συστήματος και της οικονομίας της χώρας και της Ευρώπης, μία πληγή που δεν κλείνει με τσιρότα.

Η μοναδική λύση είναι μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική για τον εξελληνισμό – αν μη τι άλλο – τουλάχιστον όσων δικαιούνται και έχουν λάβει άσυλο στη χώρα μας. Αλλά εμείς, ακόμη και σε όσους δίνουμε άσυλο, ελπίζουμε να το χρησιμοποιήσουν για να φύγουν, καθώς τους δίνει δικαίωμα να ταξιδέψουν. Δεν κάνουμε καμία προσπάθεια ένταξης.

Προτιμάμε να σαπίζουν οι σοδειές επειδή δεν υπάρχουν εργάτες γης στην επαρχία για να τις μαζέψουν, παρά να εντάξουμε τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας, να τους μάθουμε ελληνικά και να τους βάλουμε να δουλέψουν και να στηρίξουν το σύστημα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ρωτήστε οποιοδήποτε επιχειρηματία στον τομέα του τουρισμού και θα σας πει για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετώπισε φέτος – επειδή επίσημη πολιτική μας είναι να μην αποδεχόμαστε ανθρώπους να κάνουν λάντζα αν δεν έχουν αρχαιοελληνικό DNA και δεν είναι απευθείας απόγονοι του Σωκράτη. Άντε βρείτε τους… Ήδη δεν έχουμε κόσμο να φροντίζει τους ηλικιωμένους μας, φανταστείτε τι θα γίνει όταν είμαστε όλοι ένα έθνος γερόντων.

Όταν λοιπόν σε λίγα χρόνια θα διαπραγματευόμαστε για το 6ο μνημόνιο την επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 85 για να πληρώνουν οι γέροι εργαζόμενοι τα νέα αναδρομικά που θα διεκδικούν οι υπέργηροι συνταξιούχοι, θα αναρωτιόμαστε αν μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι διαφορετικά.

«Όχι» θα επιμένει σύμπασα η ξεκουτιασμένη Ελλάς. Δεν μπορούσαν να ενταχθούν οι μετανάστες αυτοί, δεν ήταν όπως οι Αλβανοί τη δεκαετία του 1990, που με τη φθηνή εργασία τους μας έφεραν τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μας έβαλαν στο ευρώ και σήμερα έχουν εξελληνιστεί πλήρως. «Αυτοί οι νέοι μετανάστες έχουν άλλο χρώμα, δεν κάνουν blend in όπως οι Αλβανοί, δεν μπορούν να ενταχθούν». Ενώ οι Αντετοκούμπο που πήγε στο NBA τυλιγμένος με την ελληνική σημαία είναι λευκός...

«Όχι», θα επιμείνουν τα ρατσιστικά γερόντια, «δεν μπορούν να ενταχθούν γιατί είναι μουσουλμάνοι». Οι ίδιοι που τα λένε αυτά είναι οι ίδιοι που σκίζουν τα ιμάτια τους ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είναι… Έλληνες μουσουλμάνοι, και όχι Τουρκική μειονότητα. Μόνο όταν μας συμφέρει μπορούν να είναι Έλληνες λοιπόν οι μουσουλμάνοι.

«Όχι, η Ελλάδα είναι χριστιανική χώρα, δεν είναι πολυπολιτισμική». Τι χριστιανική μου λέτε - εσείς που σταυροκοπιέστε όλη μέρα ενώ βρίζετε τους ξένους, έχετε ανοίξει το Ευαγγέλιο ποτέ; «Πορεύεσθε ἀπ᾽ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον», λέει το Κατά Ματθαίον. «ἐπείνασα γὰρ καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνὸς καὶ οὐ περιεβάλετέ με».

«Όχι», θα επιμείνουν, «δεν βλέπεις τι γίνεται στη Γαλλία» και σε άλλες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα; Μα στη Γαλλία, που πολλοί φέρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν λόγω των πληγμάτων που δέχθηκε από εξτρεμιστικές επιθέσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος της έχει αναγνωρίσει πως αυτά που συνέβησαν είναι αποτέλεσμα της γκετοποίησης και της απουσίας πολιτικών ένταξης μεταναστών. Και είχε ανακοινώσει μετά τις τελευταίες επιθέσεις σχέδιο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αντιθέτως η Ελλάδα κάνει συστηματικές προσπάθειες να βρει ανθρώπους και να τους σπρώξει προς τον εξτρεμισμό, υποβάλλοντας τους στα μαρτύρια και στον εξευτελισμό.  

Εν πάση περιπτώσει, για κάθε παράδειγμα μανιακού δολοφόνου που θα μου δώσετε, έχω 1.000 παραδείγματα μεταναστών και γόνων μεταναστών που έγιναν αρχηγοί κράτους, υπουργοί, γιατροί, επιστήμονες και εν γένει επιτυχημένοι πολίτες στις υιοθετημένες πατρίδες τους. Η Γερμανία – την οποία όλοι βρίζουμε ως άκαρδη που δεν συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό, παρότι έχει πάρει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες – μετράει ήδη οφέλη από την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και η πλειοψηφία των Γερμανών  αναγνωρίζει ότι καλά έκανε και πήρε τόσους και θα έπρεπε να πάρει και περισσότερους.

Και η χειρότερη υπεκφυγή: ότι δεχόμαστε μόνο νόμιμους μετανάστες, όχι παράνομους. Μα αν υπήρχε νόμιμος τρόπος, ένα point system με το οποίο η Ελλάδα – και η Ευρώπη – θα δεχόταν συστηματικά σε μεγάλους αριθμούς νόμιμους μετανάστες, δεν θα ρίσκαραν τη ζωή τους οι άνθρωποι για να περάσουν κολυμπώντας το Αιγαίο και τον Έβρο. Το ελληνικό σύστημα επιτρέπει στην ουσία τη μετανάστευση μόνο αν είσαι στέλεχος πολυεθνικής ή «ψηφιακός νομάς» (τρομάρα μας!). Για χειρώνακτες, τουλάχιστον στους αριθμούς που τους χρειαζόμαστε δεν υπάρχει ουσιαστικά τρόπος να έλθουν.

Και αν τόσο κοπτόμασταν για τη νομιμότητα, θα κάναμε συστηματική προσπάθεια να εντάξουμε στην αγορά εργασίας τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν ήδη λάβει άσυλο στην Ελλάδα και άρα είναι νόμιμοι.

Όλα αυτά είναι ντροπή για μία χώρα μεταναστών. Έχουμε ξεχάσει ότι οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας ζήτησαν κάποτε άσυλο από τη φτώχεια και τους πολιτικούς διωγμούς στην Αμερική, τη Γερμανία, την Αυστραλία. Έχουμε ξεχάσει ότι από κτίσεως κόσμου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί μετανάστευαν προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Και ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γη αυτή τη στιγμή είναι απόγονος μεταναστών από την Αφρική.

Αλλά όχι, δεν πάνε να λένε ό,τι θέλουν οι ανθρωπολόγοι και οι ιστορικοί, οι δημογραφικές έρευνες, το Ευαγγέλιο, ή το σύνολο σχεδόν της οικονομικής επιστήμης, η οποία διαβεβαιώνει ότι η οργανωμένη μετανάστευση αυξάνει το ΑΕΠ στα ανεπτυγμένα κράτη, εμείς θα κάνουμε το κεφαλιού μας. Και θα σβήσουμε από βαθύ γήρας, φτωχοί και εξαθλιωμένοι, με παρηγοριά την πλάνη της φυλετικής καθαρότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.