ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ

12:31 - 31 Αυγ 2010
Νίκος Χρυσολωράς

Γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς

Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκαν και επισήμως οι «πολεμικές επιχειρήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, σχεδόν επτάμιση χρόνια μετά την εισβολή που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003. Αν και 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα για «εκπαιδευτικές αποστολές», δεν θα συμμετέχουν σε αποστολές μάχης, χωρίς ρητό σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της περίστασης.

Η επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» η οποία μόλις ολοκληρώθηκε (η κωδική ονομασία της στρατιωτικής αποστολής που θα παραμείνει στο Ιράκ θα είναι «Νέα Αυγή»), αφήνει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ειδικότερα, 4.416 Αμερικανοί στρατιώτες, 179 Βρετανοί συνάδελφοί τους και 139 στρατιώτες από άλλες χώρες έχασαν τη ζωή τους από το 2003. Ο αριθμός των Ιρακινών αμάχων που σκοτώθηκαν, ή πέθαναν από αίτια που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον πόλεμο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Η ΜΚΟ «Iraq Body Count» εκτιμά ότι ανέρχονται σε 106.348, ενώ η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο που τοποθετεί τον αριθμό τους σε 654.965. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν επίσης 11.500 περίπου Ιρακινοί στρατιώτες και πάνω από 150 δημοσιογράφοι και μέλη συνεργείων ΜΜΕ.

Το οικονομικό κόστος του πολέμου για τους Αμερικανούς φορολογούμενους έχει ξεπεράσει πλέον τα 747 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2011 (σχεδόν τρεις φορές το Ελληνικό ΑΕΠ!), σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Σύμφωνα όμως με μελέτη του νομπελίστα οικονομολόγου Joseph E. Stiglitz και της Linda J. Bilmes, το συνολικό κόστος για την Αμερικανική οικονομία θα υπερβεί τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μελέτη τους βασίζεται στο συνυπολογισμό των αναπηρικών συντάξεων στους τραυματίες στρτατιώτες, τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων, την απώλεια ανθρώπινου δυναμικού νεαρής ηλικίας και τη έξοδο συγγενών των στρατιωτών από την αγορά εργασίας, ώστε να φροντίσουν τους ανάπηρους πολέμου. Με άλλα λόγια, οι δύο ακαδημαϊκοί λαμβάνουν υπόψη την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και για τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να εισβάλει στο Ιράκ.

Το ερώτημα που θα απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια την κοινή γνώμη των ΗΠΑ θα είναι βέβαια αν όλα αυτά άξιζαν τον κόπο, το χρόνο, τις ανθρώπινες ζωές και τα χρήματα που διατέθηκαν...

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 01 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.