ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαντήσατε στην GRECO για την διαφθορά κύριε πρωθυπουργέ;

12:01 - 29 Μαρ 2017
Πολύ ωραία και … «πιασάρικη», η ιαχή του πρωθυπουργού, χθες στη Βουλή, ότι «όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φθάσουν μέχρι το τέλος».

Καμία αντίρρηση και κουράγιο και θέληση να υπάρχει, από την πλευρά βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, έτσι ώστε όλες αυτές οι υποθέσεις διαφθοράς που υπονόησε ο πρωθυπουργός, να ερευνηθούν, να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι, να οδηγηθούν «σιδηροδέσμιοι» στην Δικαιοσύνη και –γιατί όχι- να καταδικασθούν.

 

Μόνο που, στην τελευταία της έκθεση για την διαφθορά στην Ελλάδα, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που παραδόθηκε σ’ αυτή την κυβέρνηση, στα τέλη του 2015, αναφέρει ότι οι κύριες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα, εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

 

Αυτοί, δηλαδή, που θα επιφορτισθούν το «δύσκολο» έργο της εξιχνίασης όλων των υποθέσεων διαφθοράς που, όπως διατράνωσε ο πρωθυπουργός, θα τις φθάσουν μέχρι το …τέλος, είναι εκείνοι που κατηγορούνται για διαφθορά από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης!

 

Κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, με βάση αυτή την έκθεση, η χώρα έχει τεθεί υπό την επιτροπεία της GRECO, για το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει γίνει, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς σ’ όλον τον οικονομικό και πολιτικό ιστό της χώρας που, όπως τονίζεται στην έκθεση, ευθύνεται (σ.σ η διαφθορά) κατά 70% και για την χρεωκοπία της χώρας.

 

Στην ίδια έκθεση, μάλιστα, που έχει έκταση …116 σελίδων και πρόσφατα μεταφράσθηκε επισήμως από την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δίνεται ως «τελεσίγραφο» στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ότι θα πρέπει ν’ απαντήσει συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2016, για το ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

 

Μέσα δε στις πάνω από είκοσι συστάσεις προς εφαρμογή, που υπέβαλλε η GRECO στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ορισμένες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, που αφορούν τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

 

Θα πρέπει, λέει η έκθεση, «να διασφαλιστεί ότι τα νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν τροποποιήσεις, υπόκεινται σε επεξεργασία με επαρκές επίπεδο διαφάνειας και διαβουλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενδεδειγμένων προθεσμιών που τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικές».

 

Θα πρέπει, συμπληρώνει, να εισαχθούν κανόνες για adhoc γνωστοποίηση όταν προκύπτει σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα ενός βουλευτή.

 

Επιβάλλεται, ακόμη, «να θεσπιστούν επαρκείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους των βουλευτών δώρων, φιλοξενίας και άλλων πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής στήριξης που παρέχεται για κοινοβουλευτικό έργο, και να αναπτυχθούν εσωτερικές διαδικασίες για την αποτίμηση, καταγραφή και επιστροφή μη αποδεκτών ωφελημάτων»

 

Θα πρέπει, ακόμη, κατά την GRECO, «να θεσπισθούν κανόνες για την πρόληψη της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών από βουλευτές, σε σχέση με ευρύτερο φάσμα αντικειμένων που δεν συνδέονται αναγκαστικά με ποινικά αδικήματα ή αποκάλυψη κρατικών μυστικών».

 

Κανόνες θα πρέπει να υιοθετηθούν και για «τον τρόπο με τον οποίοι οι βουλευτές αντιμετωπίζουν τις ομάδες πίεσης και άλλους τρίτους που επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία»

 

Επειδή έχει ήδη παρέλθει ένα τρίμηνο, από την προθεσμία-τελεσίγραφο που έδωσε η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στην παρούσα κυβέρνηση, εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

 

«Απαντήσατε στην GRECO για το τι κάνατε με την καταπολέμηση της διαφθοράς, στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων κύριε πρωθυπουργέ ?»

 

Διότι, συμπληρώνουμε δημοσιογραφική αδεία, πως είναι δυνατόν να περιμένετε κύριε πρωθυπουργέ, από υπόλογους για κρούσματα διαφθοράς, να φθάσουν μέχρι το τέλος άλλες υποθέσεις διαφθοράς ?

 

*Ολη η έκθεση στα ελληνικά, στο συνημμένο.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.