ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η «Οδύσσεια» ενός Νιγηριανού που θέλησε να γίνει…Σουηδός!

Η «Οδύσσεια» ενός Νιγηριανού που θέλησε να γίνει…Σουηδός!

13:42 - 02 Νοε 2017
Πολλές φορές αρκεί η ανάδειξη του «μέρους» ενός προβλήματος, για ν’ αποδειχθεί το τραγελαφικό του «όλου», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, νόμιμων προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νιγηριανού Κ.U πού πλανήθηκε πλάνη οικτρά νομίζοντας ότι, με σπουδές, εργασία και νιμιμόφρονη στάση στην «φιλόξενη» ΕΕ, θα μπορούσε ν’ αποκτήσει μία μόνιμη θέση εργασίας στην Σουηδία.

Σύμφωνα με την αναφορά (0028/2017), που υπέβαλε ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο, οι γονείς του μετακόμισαν στην Ισπανία το 1999 και 2001 και ο ίδιος, μαζί με τ’ αδέλφια του, έφθασαν το 2002.

Όπως λέει ο ίδιος στην αναφορά του, που κρίθηκε παραδεκτή στις 29 Μαΐου 2017, εργάσθηκε σε διάφορες θέσεις στην Ισπανία, προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του και να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του, τονίζοντας ότι αποφοίτησε στην Ισπανία τον Φεβρουάριο 2015 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως τεχνικός.

Όταν το καθεστως «επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ» έληξε το Ιούλιο του 2013 ζήτησε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, ανανέωση αλλά οι ισπανικές αρχές, στην ανανέωση που χορήγησαν, αφαίρεσαν τον όρο «ΕΕ»  και άφησαν μόνο την έκφραση «επί μακρόν διαμένων»!

Αισθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής, όταν  του προσφέρθηκε μόνιμη θέση εργασίας στη Σουηδία αλλά τον κατέλαβε η απογοήτευση όταν το Σουηδικό Γραφείο Μετανάστευσης του είπε, πως με βάση τα «χαρτιά» του, δεν θεωρείται επί μακρόν διαμένων σε κράτος μέλος της ΕΕ, και ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία προκειμένου να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας εργασίας και παραμονής από τη σουηδική πρεσβεία στην Ισπανία!

Στην απάντηση της η Κομισιόν εξάντλησε, γραφειοκρατικώς, το θέμα τονίζοντας ότι:

-Το άρθρο 8 παράγραφος 3 της Οδηγίας ορίζει ότι η άδεια διαμονής ενός επί μακρόν διαμένοντος εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό 1030/2002 για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου και ότι, κάτω από τον τίτλο «τύπος άδειας», το αρμόδιο κράτος μέλος αναγράφει «επί μακρόν διαμένων – ΕΚ».

- Η οδηγία δεν προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη δύνανται να αφαιρέσουν προσωρινά αναφορά αυτού του είδους και ενώ το άρθρο 9 της οδηγίας προβλέπει έναν εξαντλητικό κατάλογο περιπτώσεων στις οποίες τα κράτη μέλη ανακαλούν ή δύνανται να ανακαλέσουν καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι σπουδές ως λόγος ανάκλησης.

-Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2, η άδεια έχει διάρκεια ισχύος τουλάχιστον πέντε ετών και ανανεώνεται αυτοδικαίως κατά τη λήξη της, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 6, η λήξη της άδειας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιφέρει την ανάκληση ή την απώλεια του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος.

Πλήρως κατατοπιστικά αυτά για τον Νιγηριανό της ιστορίας μας, που είδε ένα όνειρο ζωής, για μία μόνιμη θέση εργασίας, σύμφωνα με τα προσόντα του, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, να «χάνεται» εξαιτίας ενός τραγέλαφου.

Που έγινε ακόμη δυσκολότερος για τον ίδιον, από την διαπίστωση της Κομισιόν ότι «δεν έχει στη διάθεσή της αρκετά στοιχεία για να αξιολογήσει αν οι ισπανικές αρχές έχουν παραβιάσει στη συγκεκριμένη περίπτωση τις διατάξεις της οδηγίας 2003/109/ΕΚ σχετικά με την ανάκληση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος» και ότι «αν ο αναφέρων πιστεύει ότι η άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος που του χορηγήθηκε ανακλήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων της οδηγίας, θα πρέπει να ασκήσει διοικητική ή δικαστική προσφυγή ενώπιον της αρμόδιας ισπανικής αρχής.»

Η «Οδύσσεια» του K.Uκαι του κάθε ….K.Uσυνεχίζεται!

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 02 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.