ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρεις γυναίκες και το «βλέμμα του Οδυσσέα»

Τρεις γυναίκες και το «βλέμμα του Οδυσσέα»

09:05 - 13 Μαϊ 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τρεις τραγικές ιστορίες γυναικών ήρθαν μαζεμένες αυτή την εβδομάδα για να μας υπενθυμίσουν με τον χειρότερο τρόπο πόσο… θολωμένη είναι η ελληνική κοινωνία, μετά από 7 χρόνια κρίσης.

Είναι ο καιρός να παραδεχθούμε πως εκείνη η κρυφή ελπίδα που είχαμε πως αυτή η δύσκολη περίοδος μπορεί να μας ενώσει και να μας κάνει καλύτερους έχει πια χαθεί.

 

Χειρότερους μας έχει κάνει. Σκληρούς, άξεστους, αδιάφορους, παρτάκηδες, ψευτόμαγκες.

 

Στη Δάφνη, μία 20χρονη κοπέλα, προφανώς με τεράστια ανάγκη για δουλειά, πηγαίνει να βοηθήσει έναν 52χρονο άνδρα που δηλώνει τυφλός. Τελικά βγαίνει από το σπίτι του, έχοντας περάσει τα πάνδεινα. Βιασμένη και βασανισμένη.

 

Είχαν περάσει κι άλλες από εκεί… Απ` ό,τι φαίνεται στάθηκαν πιο τυχερές, αλλά ένιωσαν τον τρόμο και την απειλή. Δεν τόλμησαν, όμως, να το καταγγείλουν τότε.

 

Την Τετάρτη φεύγει από τη ζωή η νεαρή ηθοποιός και τραγουδίστρια, Μαίρη Τσώνη. Η πληθώρα των ΜΜΕ, αλλά και του κόσμου δεν την γνώριζε. Ο θάνατός της, όμως, έγινε πρωτοσέλιδο γιατί η… αρρώστια μας είναι βαριά.

 

Ο καθένας να γράφει το μακρύ του και το κοντό του στις φυλλάδες και στα social media. Εικασίες, κουτσομπολιά, δήθεν… μαρτυρίες πάνω στο πτώμα της 30χρονης κοπέλας.

 

Την Πέμπτη η Αλεξάνδρα Μπαλλού καταγγέλλει πως δέχθηκε επίθεση από τον Θάνο Τζήμερο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αυτός απαντά πως γενικά πλακωνόταν και εντάξει, μπορεί να έφαγε καμία… αδέσποτη και η Μπαλλού.

 

Η βία πυκνώνει στην κοινωνία των θρασύδειλων κι εμείς ημέρα με την ημέρα συνηθίζουμε το τέρας που μας κυκλώνει. Έχουμε ήδη αρχίσει να του μοιάζουμε σε ανησυχητικό βαθμό.

 

Τρεις γυναίκες έζησαν στο πετσί τους την κατάντια μας και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, με πρώτη και καλύτερη την ίδια μας τη χώρα. Και η Ελλάδα, γένους θηλυκού είναι, μην το ξεχνάμε…

 

Κοίτα πως τα έφερε η μοίρα να συμφωνήσω με τη θέση της Εκκλησίας, όπως την εκφράζει ο Ιερώνυμος. Δεν μου συμβαίνει συχνά, αλλά έτσι είναι: «Η κρίση αργά ή γρήγορα θα περάσει. Η παρακμή στην κοινωνία μας θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα».

 

Ή αν προτιμάτε, ας θυμηθούμε τα λόγια του Θανάση Βέγγου στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου:

 

 «Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια… ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα και πεθαίνουμε. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ, και κάνει πολύ θόρυβο».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 21 Αυγ 2018

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.