ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τα πολλά λόγια για ενότητα να... μην είναι φτώχεια

Τα πολλά λόγια για ενότητα να... μην είναι φτώχεια

00:45 - 20 Νοε 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η ενότητα την… επόμενη μέρα ήταν η κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις όλων των πρωταγωνιστών στην Κεντροαριστερά, μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά, που αναλαμβάνει με καθαρή εντολή το τιμόνι του νέου φορέα. Και πράγματι η ενότητα (αν υπάρξει) είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι του νέου φορέα.

Είναι γνωστό, όμως, πως η ενότητα στα λόγια είναι εύκολη. Στα έργα είναι που αρχίζουν τα δύσκολα.

Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την επιτυχία της Φώφης Γεννηματά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως κέρδισε την ηγεσία ενός κόμματος που δεν υπάρχει. Ενός κόμματος που χιλιάδες κόσμου έδειξαν με τη στάση τους πως επιθυμούν να δημιουργηθεί, αλλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αποκτήσει υπόσταση.

Η Φώφη Γεννηματά οφείλει να αναλάβει λοιπόν πρώτη απ` όλους την ευθύνη να υπηρετήσει την ενότητα και να διατηρήσει στο νέο σχήμα όλους αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης είναι οι «παίκτες» που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να δείξουν πως το νέο σχήμα όντως είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, η Φώφη Γεννηματά (που ως νικήτρια θα πρέπει να έχει τον σεβασμό όλων) θα πρέπει και από τη μεριά της να σεβαστεί τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους και ασφαλώς να επιδιώξει να τους δώσει κάποιο ρόλο και φωνή στο συνέδριο του νέου κόμματος.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να μείνει ικανοποιημένος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ηττήθηκε μεν, ωστόσο, είναι δεδομένο πως με τη συμμετοχή του στον β` γύρο δικαιούται να έχει ρόλο και μάλιστα σημαντικό στο νέο κόμμα.

Δεδομένο είναι πως ρόλο θα διεκδικήσουν και άλλα σημαντικά στελέχη που στήριξαν και στηρίζουν τη διαδικασία, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι υποψήφιοι Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης.

Προφανώς, δεν μπορούν να μείνουν απ` έξω οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σημίτης. Είναι αδύνατο να μην αντιληφθεί κανείς πως το νέο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι.

Πρέπει η κα. Γεννηματά να έχει στο μυαλό της πως είναι άλλο να κερδίζεις την ηγεσία ενός κόμματος που έχει όνομα, σήμα, γραφεία, στελέχη, ψηφοφόρους καταγεγραμμένους σε εθνικές εκλογές και άλλο να εκλέγεσαι για να δημιουργήσεις ένα νέο φορέα. Πόσο μάλλον όταν έχεις πίσω σου περισσότερους από 200.000 πολίτες, οι οποίοι με την ψήφο τους έδειξαν ότι θέλουν κάτι νέο.

Είναι ίσως λίγο άκομψο να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί για το τι μέλλει γενέσθαι στην Κεντροαριστερά, ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν όλα ίδια, παρά την προσπάθεια που έγινε με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας.

Οι κρίκοι της αλυσίδας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και για να καταφέρουν να ενωθούν θα πρέπει όντως όλοι να βάλουν την ενότητα πάνω από τους εγωισμούς τους.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο και θα πρέπει όλοι να σεβαστούν αυτό το δεδομένο, ωστόσο και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη να αποφύγει τακτικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε», γιατί τότε η ενότητα θα πάει περίπατο και το νέο κόμμα που 200.000 και πλέον πολίτες στήριξαν με την ψήφο τους, δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει «σάρκα και οστά».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:49 - 20 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.