ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Καλομαθημένοι Πρωθυπουργοί και… Αυτιάδες

Καλομαθημένοι Πρωθυπουργοί και… Αυτιάδες

16:54 - 15 Ιουν 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι βρέξει - χιονίσει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (άλλωστε δύσκολα να δούμε χιόνια καλοκαιριάτικα). Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι τέτοιο και τόσο πρόσφατο που δεν αφήνει περιθώριο για ανατροπές, όσο κι αν ο Τσίπρας παριστάνει τον Γαλιλαίο, λέγοντας «Κι όμως γυρίζει».

Με δεδομένα τα παραπάνω κι εφόσον έχει ουσιαστικά επιτευχθεί ο στόχος της εκθρόνισης του Αλέξη Τσίπρα που είχε θέσει μία μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αλλά και της κοινωνίας, θα περίμενε κανείς ο Πρόεδρος της ΝΔ να αντιμετωπίζεται από τα media με τη δέουσα αυστηρότητα, καθώς οι θέσεις που εκφράζει, αποτελούν το σχέδιο της χώρας για το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με αυτή την ιδιότητα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε οι δημοσιογράφοι. Δεν χρειάζεται φυσικά εμπάθεια, ούτε όμως και πολύ γλείψιμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Απαιτείται αυστηρότητα και πρέπει ως επαγγελματίες των ΜΜΕ, αλλά και ως ψηφοφόροι να ζητήσουμε ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις για το τι θα πράξει από τις 8 Ιουλίου κι έπειτα.

Δυστυχώς δεν είναι αυτή η εικόνα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατά την οποία τα μεν φιλοσυριζαίικα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Μητσοτάκη ως «μπαμπούλα» και τα φιλονεοδημοκρατικά μέσα τον παρουσιάζουν ως «σωτήρα».

Ασφαλώς, οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία, αλλά και η άποψη που εξέφρασε δημόσια μιλώντας σε επιχειρηματία πως «το κράτος δεν πρέπει να στέλνει ελέγχους» δεν μπορεί να θεωρούνται μικρής σημασίας θέματα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για θέσεις που εκφράζει ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Πώς γίνεται θέλω να πω η τοποθέτησή του για τους ελέγχους να μην παίζει καν σε μεγάλα κανάλια, sites και εφημερίδες. Η «μούγκα» αυτή είναι σίγουρα λάθος  αντιμετώπιση. Δεν είναι fake news, τον είδαμε να το λέει on camera, δεν θα ζητήσουμε εξηγήσεις;

Από την άλλη βέβαια, ούτε η δαιμονοποίηση αποτελεί αυτό που χρειάζεται ο πολίτης για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως δημοσιογράφοι είναι να αναδεικνύουμε τα θέματα όπως πρέπει, να θέτουμε ερωτήσεις και να περιμένουμε απαντήσεις. Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο ρόλος μας. Είναι απλός και ξεκάθαρος, αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι επίδοξοι πρωθυπουργοί και αυτοί που φαίνεται πως τελικά κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από τα ΜΜΕ.

Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας που θεωρεί τον εαυτό του φουλ αδικημένο, πριν από την πρώτη του εκλογή τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε μαζί του μόνο την Αυγή. Το Έθνος, τα τότε Νέα και το Βήμα, είχαν επίσης αποφασίσει να τον στηρίξουν. Να που τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί από την εξουσία με πολύ λιγότερους συμμάχους. Αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τώρα η πλειοψηφία των ΜΜΕ τον «καλομαθαίνει», τον προστατεύει και ουσιαστικά σιγοντάρει την εκλογή του.

Αποκορύφωμα της καλής μεταχείρισης που απολαμβάνει ο Πρόεδρος της ΝΔ από μεγάλη μερίδα ΜΜΕ αποτελεί η συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο το πρωί στον Γιώργο Αυτιά. Δεν φταίει βέβαια ο ίδιος, αλλά η συγκεκριμένη συνέντευξη πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και τις σχολές δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε και οι επικοινωνιολόγοι της  ΝΔ να έχουν αποτρέψει τη συνέντευξη, κατά την οποία ο Γιώργος Αυτιάς «λιβάνιζε» αδιάκοπα τον κ. Μητσοτάκη και στο τέλος δεν ντράπηκε να τον ευχαριστήσει δημόσια, επειδή σε ιδιωτική τους συνάντηση του έκανε την πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμεί.

Το χειρότερο δε ειπώθηκε στο φινάλε της συνέντευξης, όταν ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ είπε στον επόμενο πρωθυπουργό ότι το τηλέφωνό του θα είναι πάντα ανοιχτό, σε περίπτωση που από τη ΝΔ θεωρήσουν ότι τους ασκεί άδικη κριτική.

Ο δημοσιογράφος δηλαδή ζητά από πολιτικό να παρέμβει στο έργο του και να τον πάρει στο τηλέφωνο για να τον επιπλήξει, επειδή θεωρεί άδικη την κριτική που του ασκείται.

Επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν, τα τελευταία χρόνια μετράμε πολλούς «καλομαθημένους» πρωθυπουργούς, οι οποίοι ανεβαίνουν στην εξουσία ως «μεσίες», αλλά τελικά όλοι αποχωρούν ως αποτυχημένοι και τιμωρούνται από το λαό.

Όσο για τα μέσα που κάποτε τους αποθέωναν, είναι γνωστό πως στη συνέχεια τους φέρθηκαν με πολύ σκληρό τρόπο, ανοίγοντάς τους την πόρτα της εξόδου. Τότε όμως ήταν πολύ αργά για τη χώρα που ταλαιπωρείται εδώ και μία δεκαετία από «λεφτά υπάρχουν», «Ζάππεια» και «σχισίματα μνημονίων». Να δούμε τώρα τι κατάληξη θα έχει ο "οδοστρωτήρας" και η "έκρηξη επενδύσεων"...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.