ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Μητσοτάκης… ανάμεσα στις προσδοκίες αγορών και πολιτών

Ο Μητσοτάκης… ανάμεσα στις προσδοκίες αγορών και πολιτών

00:01 - 08 Ιουλ 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι αγορές, διεθνείς και εγχώριες, έδειξαν από τις 26 Μαΐου, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πως υποδέχθηκαν θετικά τη νίκη της ΝΔ και την προοπτική μίας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου και το θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές έχουν πλέον και υψηλές προσδοκίες, κυρίως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλαδή τη στήριξη των αγορών, αλλά καλείται να δράσει άμεσα για να μη χάσει το μομέντουμ.

Οι επενδυτές βλέπουν την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα ως θετική εξέλιξη για τη χώρα, η οποία θα οδηγήσει σε απεγκλωβισμό από την περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και σχεδόν πλήρους απουσίας των επενδύσεων.

Αυτό αποδεικνύεται, όπως αναφέραμε, τόσο από την πτώση της απόδοσης των ομολόγων, όσο και από τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κεφαλαιοποίηση του οποίου έχει αυξηθεί περισσότερο από 16 δισ. ευρώ, με τα 10 δισ. ευρώ να έχουν "κερδηθεί" από τις 27 Μαΐου κι έπειτα.

Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά συνεπώς με ούριο άνεμο και καλείται να εκμεταλλευθεί το κύμα, να το… καβαλήσει και να κινηθεί γρήγορα.

Ο νέος Πρωθυπουργός, όμως, δεν αρκεί να ικανοποιήσει τις αγορές. Πρέπει να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μη διαψεύσει τις ελπίδες του.

Επειδή, όπως λέει και το… σοφό ρητό, δεν αρκεί να ευδοκιμούν οι αριθμοί, οι πολίτες περιμένουν να δουν άμεσες θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται ο Μητσοτάκης πρέπει, όταν έρθουν, να λειτουργήσουν εμφανώς και επί του πρακτέου προς όφελος της λειτουργίας του κράτους, της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Διεκδικούν και αξίζουν (όπως γράψαμε και προεκλογικά) ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος το οποίο να προσφέρει δουλειές, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, δικαιοσύνη, προστασία του πολίτη, υποδομές και εθνική ασφάλεια.

Συνεπώς ο νέος Πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στις προσδοκίες αγορών και πολιτών, που φυσικά δεν συμπίπτουν σε όλες τις περιπτώσεις. Μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει και μένει να το αποδείξει στην πράξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:34 - 08 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.