ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βιάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος

Βιάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος

21:21 - 30 Σεπ 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Την ώρα που στη Μόρια χάνονται ζωές και η ελληνική κυβέρνηση αναζητά αγωνιωδώς λύσεις για αποσυμφόρηση της κατάστασης, ελπίζοντας φυσικά σε ευρωπαϊκή βοήθεια, ο αρμόδιος Επίτροπος τη ΕΕ σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμφανίστηκε σε… άλλη διάσταση.

Καθώς η θητεία του λήγει σε ένα μήνα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήρθε μεν στη χώρα μας την ώρα που η Μόρια… αναστενάζει, αλλά λίγο ασχολήθηκε επί της ουσίας με το ζήτημα. Τουλάχιστον δεν φάνηκε κάτι τέτοιο από τις δηλώσεις του και προκάλεσε αρνητική εντύπωση.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και αρχικά έλαβε συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δουλειά που έκανε για το προσφυγικό τα προηγούμενα χρόνια. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό βέβαια παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα της ΕΕ, αλλά ας μην κολλήσουμε σε αυτό. Ας προσπεράσουμε τις φιλοφρονήσεις και τα χαμόγελα και ας πάμε στην ουσία.

Άλλωστε, όπως είπαμε και παραπάνω είναι κυρίως οι δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου που προκαλούν εντύπωση, καθώς σε μία στιγμή κρίσης, που η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναζήσει στιγμές του 2015 και οι πρόσφυγες στοιβάζονται σε άθλια κέντρα κράτησης, ο Έλληνας Επίτροπος μίλησε κυρίως επί προσωπικού και δεν φάνηκε να αγχώνεται ιδιαίτερα για το ζήτημα. Βλέπετε, σε έναν μήνα παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του και έχει ήδη… χαλαρώσει.

Αντί λοιπόν να μιλήσει για όσα γίνονται στη Μόρια και το κατά πόσο τελικά λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (που δεν λειτουργεί), ο κ. Αβραμόπουλος ξεδίπλωσε το προσωπικό του… δράμα. Αναφέρθηκε στο 2015, όταν πρωτοανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου και εκμυστηρεύθηκε πως  «η μοίρα του επιφύλασσε κάτι απρόσμενο, γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο αυτό που εμπιστεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα θα ήταν το σημαντικότερο».

«Επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε επίσης επί προσωπικού ο κ. Αβραμόπουλος και δεν σταμάτησε εκεί.

Ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τη συνάντηση και παρατήρησε ότι αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων «αποχαιρετισμού των όπλων», καθώς σε έναν μήνα από σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέφει, όπως είπε, «στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική, όπου, και βέβαια, ανήκω».

Με λίγα λόγια ο αρμόδιος υπουργός της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης, που τυγχάνει να είναι και Έλληνας, ήρθε στη χώρα μας σε περίοδο νέας κρίσης του προσφυγικού κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνεδρίαζε επί ώρες για τη διαχείρισή της, αλλά δεν φάνηκε να βρίσκεται σε κατάσταση alert.

Αντίθετα, έκανε promotion του εαυτού του. Ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή, έκανε τον απολογισμό του έργου του και δήλωσε μάλιστα πως είναι πολύ υπερήφανος για όσα έπραξε. Λίγο παράξενο καθώς η Ευρώπη είναι ξεκάθαρο πως δείχνει πελαγωμένη στη διαχείριση του προσφυγικού και η Ελλάδα ως χώρα εισόδου υποφέρει και θα συνεχίσει να υποφέρει.

Δεν μηδενίζουμε το έργο του Δημήτρη Αβραμόπουλου όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πράγματι διαχειρίστηκε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε αυτή την περίσταση, ωστόσο και αφού βρέθηκε στην Ελλάδα, περιμέναμε κάτι περισσότερο από την αυτοπροβολή του. Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση δηλώνουν συγκλονισμένες από τις εξελίξεις στη Μόρια, τα διεθνή ΜΜΕ «σηκώνουν» πολύ και πάλι το θέμα. Θα περίμενε κανείς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να βρει δυο λόγια να πει για το θέμα.

Βιάζεται μάλλον να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά η θητεία του δεν έληξε ακόμα και την Παρασκευή θα συνοδεύσει τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σε Ελλάδα και Τουρκία, μπας και εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Δύσκολο βέβαια κάτι τέτοιο να συμβεί όσο η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη. Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος άλλωστε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε επίσης τη Δευτέρα στην ιταλική Il Messaggero παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο». Ακόμη μία επιτυχία…

Τελευταία τροποποίηση στις 23:23 - 30 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.