ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οπισθοβαρές, αλλά καθοριστικό το 2020

Οπισθοβαρές, αλλά καθοριστικό το 2020

00:11 - 03 Ιαν 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Το 2020 ξεκινάει δυναμικά σε διεθνές επίπεδο, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο Τραμπ έκανε ήδη το "θαύμα" του με τη δολοφονία Σουλεϊμανί, ωστόσο, με μία πρώτη ανάγνωση η νέα χρονιά που μόλις υποδεχθήκαμε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… οπισθοβαρής.

Και το λέμε αυτό γιατί οι διεθνείς εξελίξεις που είναι σημειωμένες με αστερίσκο στο καλεντάρι του 2020, αυτές δηλαδή που αναμένεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο παγκοσμίως, εντοπίζονται στους τελευταίους μήνες του έτους. Με λίγα λόγια, κρίσιμες για το μέλλον του πλανήτη εξελίξεις αναμένονται στο τέλος της νέας χρονιάς.

Μήπως βιαζόμαστε; Όχι. Ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι σίγουρα θα υπάρξουν και εξελίξεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε (βλέπε πχ τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν). Με βάση, όμως, τον προγραμματισμό οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές μας και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Εξηγούμαστε:

Brexit

Το Brexit θα πραγματοποιηθεί μεν τυπικά στις 31 Ιανουαρίου, αλλά οι νέες εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας θα τεθούν σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Μέχρι τότε, απλώς η Βρετανία δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες της ΕΕ και θα συζητά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν και να φαίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών, στο τέλος του 2020. Εκεί θα αρχίσουν πραγματικά να φαίνονται οι επιπτώσεις του Brexit, τόσο για τους Βρετανούς πολίτες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και όχι μόνο…

Κλίμα

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές από αυτή εδώ τη στήλη, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι, οι παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν τις δράσεις για το Κλίμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι εξίσου σημαντικές με ανάλογες πολιτικές ή οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών του κόσμου.

Το 2019 ήταν μία χρονιά διεθνούς αποτυχίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γνωρίσαμε μεν την Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά μείναμε στο "φαίνεσθε" και χάσαμε την ουσία. Η ουσία είναι λοιπόν πως η Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα δεν έλαβε καμία σημαντική απόφαση. Διαπιστώθηκαν διαφωνίες, αναποφασιστικότητα και φυσικά μπήκαν εμπόδια από τον Τραμπ και τους ηγέτες που τον… ακολουθούν, οι οποίοι ως γνωστόν δεν θεωρούν και τόσο σημαντικό το ζήτημα του Κλίματος. Συνωμοσιολογούν και λαϊκίζουν ακόμα και σε αυτό το σημαντικό θέμα και έτσι ο κλήρος πέφτει στο 2020 και την κρίσιμη νέα Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Νοέμβριο.

Αμερικανικές εκλογές

Εκείνον τον μήνα, τον Νοέμβριο δηλαδή, θα έχουμε και το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πορεία του πλανήτη, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αναφερόμαστε ασφαλώς στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για το γεγονός της χρονιάς, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον «πορτοκαλί», απρόβλεπτο (δολοφονία Σουλεϊμανί) και πολλές φορές ανεύθυνο (όπως για παράδειγμα στο Κλίμα), Ντόναλντ Τραμπ ή αν θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα».

Κι αν το 2015 δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι ο Τραμπ θα κάνει την έκπληξη, πλέον η επανεκλογή του θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 03 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.