ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η στάση Σαμαρά, τα ερωτηματικά και μία... πιθανή απάντηση

Η στάση Σαμαρά, τα ερωτηματικά και μία... πιθανή απάντηση

11:28 - 30 Ιαν 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Μπορεί στη ΝΔ να λένε πως ζήτημα Σαμαρά "δεν υπάρχει" και πως το θέμα "είναι λήξαν", αλλά στην πραγματικότητα η στάση του πρώην Πρωθυπουργού συζητείται έντονα μέσα στο κόμμα, όπως φυσικά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας πέρασε χωρίς "φασαρίες", καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει για την απουσία του, ενώ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανάφερε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη.

Παρότι λοιπόν κάποιοι πίστυευαν ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και να δώσει το παρών στη Βουλή, δεν έδωσαν έκταση στο θέμα. Όλοι μπορούσαν να καταλάβουν πως δεν ήταν αδικαιολόγητα απών. Μπορούσαν και επικοινωνιακά να το διαχειριστούν. Μικρό το κακό.

Ωστόσο, το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό την Τετάρτη (29/1) στην ψηφοφορία για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. Ο Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε και πάλι, χωρίς αυτή τη φορά να ενημερώσει κανέναν στη ΝΔ ότι δεν θα είναι παρών, παρότι είχε προηγηθεί προειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου πως όποιος δεν υπερψηφίσει την τροπολογία θα διαγραφεί. Ο πρώην Πρωθυπουργός, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει για την απουσία του και δεν έστειλε καν επιστολική ψήφο στο προεδρείο της Βουλής.

Όπως ήταν επόμενο λοιπόν γεννήθηκαν ερωτηματικά και όσο κι αν ρωτούσαμε, κανείς από το κόμμα δεν ήξερε πού βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς και γιατί δεν πήγε στη Βουλή. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, αναγκάστηκε έτσι να μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά για να έχει κάτι να πει στους δημοσιογράφους. Ενημέρωσε λοιπόν πως ο πρώην Πρωθυπουργός απουσίασε από την ψηφοφορία "για προσωπικούς λόγους". Έτσι, λακωνικά...

Το Μαξίμου για να δείξει πως έχει έλεγχο της κατάστασης έσπευσε να διαρρεύσει πως "δόθηκαν οι εξηγήσεις" και όλα καλά. Όμως, ο Αντώνης Σαμαράς ούτε αυτό το άφησε να πέσει κάτω και απάντησε με δική του αιχμηρή διαρροή: "Ο κ. Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί", ανέφεραν στο ΑΜΠΕ συνεργάτες του.

Το κυβερνητικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη το "κατάπιε" κι αυτό γιατί θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος αυτή τη στιγμή να δοθεί συνέχεια. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση η στάση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι έμπειρος πολιτικά και γνωρίζει πως η στάση του θα συζητηθεί. Εφόσον υπήρχαν "προσωπικοί λόγοι" θα μπορούσε να έχει ενημερώσει εξ αρχής και να υπήρχαν πολύ λιγότερες μουρμούρες. Δεν το έκανε, όμως, γνωρίζοντας προσφανώς πως η απουσία του θα συζητηθεί. Παράλληλα, όταν το Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει το θέμα, ο ίδιος τράβηξε το σχοινί.

Γιατί; Η απάντηση δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το ρεπορτάζ. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Το σίγουρο είναι πως δεν έχουμε παρεξηγήσει κάτι. Ο κ. Σαμαράς κάποιο μήνυμα θέλει να περάσει με τη στάση του. Ποιο είναι αυτό; Θα δείξει...

Αν πρέπει να "μαντέψουμε" κάτι σε αυτή τη φάση, το πιθανότερο είναι πως βρήκε μία ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον Πρωθυπουργό. Πως είναι ισχυρός, πως δεν δίνει εξηγήσεις, πως η γνώμη του μετράει και πως έχει ακόμη μεγάλη πολιτική δύναμη. Με δεδομένες ορισμένες διαφωνίες του, που ήδη γνωρίζουμε, σε εθνικά θέμα, προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να δείξει στον νυν πως τον... παρακολουθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 30 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.