ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κάτι για τους μπαμπάδες και τις βόμβες

Κάτι για τους μπαμπάδες και τις βόμβες

12:18 - 20 Φεβ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει έναν μπαμπά στην Ιντλίμπ της Συρίας που προσπαθεί να κάνει την μικρή του κορούλα να «διασκεδάζει» με τις βόμβες. Έχουν συνεννοηθεί πως κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα και την ακούνε θα βάζουν τα γέλια. Έτσι, το κοριτσάκι αντί να φοβάται με τη φρίκη του πολέμου, «παίζει» μαζί της.

Με αφορμή αυτό το βίντεο μου ήρθε στο μυαλό ο στίχος του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο τραγούδι του «Πατρίδα», όπου περιγράφει πως στη διάρκεια του «Αττίλα» ο πατέρας του τού έδειχνε τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές να εισβάλλουν στην Κύπρο και του έλεγε «κοίταξε τι ωραία που πέφτουν».

Υπάρχουν κι αυτοί οι πατεράδες…

Υπάρχει επίσης και ο πατέρας, συνάδελφος δημοσιογράφος της Καθημερινής, Ηλίας Μαγλίνης, που μας συγκλόνισε με το κείμενό του για τη μάχη που δίνει η κορούλα του με τον καρκίνο.

Υπάρχει και ο πατέρας από τη Συρία, που ο ιατροδικαστής βάλθηκε να τον παρουσιάσει ως τέρας, αλλά αυτός τον συγχώρεσε με αξιομνημόνευτη ψυχραιμία.

Υπάρχουν και πολλοί ακόμα ελπίζω πατεράδες που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για την ψυχή των παιδιών τους, δίνοντάς τους αγάπη, χαμόγελα, ευγένεια και πίστη ακόμα και στα δύσκολα.

Αυτοί είναι οι πατεράδες που στις μέρες μας γίνονται είδηση. Ως παραδείγματα, φωτεινά.

Φοβάμαι, όμως, πως υπάρχουν επίσης τόσοι και τόσοι πατεράδες που καθημερινά ποτίζουν δηλητήριο την ψυχή των παιδιών τους, αδιαφορώντας, φωνάζοντας στο αμάξι, βρίζοντας τον γείτονα, τη γυναίκα τους, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό.

Υπάρχουν επίσης κι άλλοι «πατεράδες» που διαμορφώνουν συνειδήσεις. Ανεύθυνοι ιατροδικαστές, ακόμα πιο ανεύθυνοι δημοσιογράφοι, διεφθαρμένοι ή λαϊκιστές πολιτικοί, κακοί δάσκαλοι, αδιάφοροι καθηγητές, παπάδες που κηρύσσουν μίσος, παρουσιαστές του reality, καλλιτέχνες της Χαλβάης, μισογύνηδες τράπερ της ντεμέκ χλιδής, μισάνθρωποι γείτονες, ψευτόμαγκες φασίστες, βολεμένοι χαρτογιακάδες, δήθεν αριστεροί, επαναστάτες της φακής. Και τελικά μπορεί να μη γίνονται είδηση αυτοί, αλλά γίνονται τα «παιδιά» τους.

Τα παιδιά που οδηγούν σε αυτοκτονία τον Γιακουμάκη, που βιάζουν και δολοφονούν την Τοπαλούδη, που κάνουν bullying και στέλνουν στο νοσοκομείο από το ξύλο το συμμαθητή τους στον Βύρωνα.

Δεν είναι προσωπικό, μπορεί ο καθένας από εμάς να εξουδετερώσει τις βόμβες που καλείται να διαχειριστεί στη ζωή του. Μπορεί, όμως και να του σκάσουν στα χέρια... Μπορεί και να πάρουν κι άλλους στο λαιμό τους. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο κι αν δεν τα καταφέρουμε, ας αναλάβουμε την ευθύνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:50 - 20 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.