ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανασχηματισμός: Σκέφτεται να... πρωτοτυπήσει ο Μητσοτάκης

Ανασχηματισμός: Σκέφτεται να... πρωτοτυπήσει ο Μητσοτάκης

11:10 - 22 Φεβ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η συζήτηση περί ανασχηματισμού έχει ανοίξει, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του έργου των υπουργείων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί βέβαια να κόψει τη φόρα όσων μιλούν για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ως γνωστόν «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται».

Καθώς φουντώνουν τα σχετικά σενάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει σήμα… εφησυχασμού: «Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ανασχηματισμό έως το καλοκαίρι», είπε σύμφωνα με συνεργάτες του και η παραπάνω διαρροή έχει την εξήγησή της.

Ο Πρωθυπουργός θέλει τους υπουργούς του να μείνουν συγκεντρωμένοι στο έργο τους και να μην ασχολούνται με το… παρασκήνιο, αλλά με την ουσία της πολιτικής τους, ενώ παράλληλα δεν θέλει να δει τους βουλευτές της ΝΔ να… ράβουν υπουργικά κοστούμια.

Διέρρευσε λοιπόν ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως στόχος του είναι να πορευθεί με το υπάρχον σχήμα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Επισήμως, λοιπόν ο ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα πλάνα του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν το αντίθετο. Παραμένει στο τραπέζι λοιπόν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Αλλαγές, όμως, με μέτρο και έξω από τα "καθιερωμένα" στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το πιθανότερο σενάριο θα λέγαμε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πρωτοτυπήσει για ακόμη μία φορά στον τρόπο που κυβερνά και αντί να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, να κάνει μόνο ορισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Θα «πειράξει» μόνο κάποιους υπουργούς και υφυπουργούς με εμφανείς αδυναμίες στην ολοκλήρωση του έργου που τους έχει ανατεθεί. Θα στείλει το μήνυμα έτσι ότι είναι αποφασισμένος να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα κόψει τη φόρα του κυβερνητικού έργου που σε γενικές γραμμές εκτιμά πως είναι ικανοποιητικό.

Για να μην μπούμε σε ονοματολογία, για την ώρα ας μείνουμε σε αυτό. Οι υπουργοί στα πιο βασικά υπουργεία παραμένουν αμετακίνητοι ακόμη κι αν γίνει ανασχηματισμός μέχρι το Πάσχα. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, αλλαγές σε «μικρότερα» υπουργεία και φυσικά σε αρκετά υφυπουργεία, που διαχειρίζονται κρίσιμους τομείς για την πορεία της χώρας και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτό είναι λοιπόν το κυρίαρχο σενάριο αυτή την ώρα. Ένας μίνι – ανασχηματισμός λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα και οι μεγάλες αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την πορεία της κυβέρνησης, μετά το καλοκαίρι.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 24 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.