ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν είμαστε θωρακισμένοι- H Εκκλησία να δει το «φως» πριν γεμίσουν οι εντατικές

Δεν είμαστε θωρακισμένοι- H Εκκλησία να δει το «φως» πριν γεμίσουν οι εντατικές

14:31 - 09 Μαρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όπως συνομολογούν όλοι οι επιστήμονες του πλανήτη, η αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή του κορονοϊού, απαιτεί ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητα. Απαιτείται επίσης να λέμε αλήθειες, ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν. Απαιτείται και να λάβουμε σκληρές αποφάσεις. Όχι υπερβολικές, αλλά σκληρές.

Η Ιταλία ως πρώτη χώρα στην Ευρώπη που «κόλλησε» τον ιό δεν κατάφερε να ελέγξει σωστά την κατάσταση και έχει φτάσει πια στο σημείο να μετράει χιλιάδες κρούσματα και να βάζει σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Μιλάνο, που αποτελεί και την οικονομική της πρωτεύουσα.

Η Ελλάδα είχε το χρόνο να αντιμετωπίσει την εξ Ιταλίας απειλή, αλλά την «πάτησε» από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους. Ο ΕΟΔΥ έδωσε λάθος σήμα επειδή δεν υπήρχαν κρούσματα από το Ισραήλ και δεκάδες συμπολίτες μας με κορονοϊό κυκλοφορούσαν και εργάζονταν κανονικά για αρκετές ημέρες πριν εμφανίσουν κρούσματα.

Το «είμαστε θωρακισμένοι» που είχε πει ο Βασίλης Κικίλιας πριν καν υπάρξει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, δυστυχώς διαψεύδεται, αρχής γενομένης από τη Δυτική Ελλάδα. Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, εξήντα γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται ήδη σε καραντίνα. Γιατί; Γιατί το σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία στολές, γάντια και μάσκες για να γίνεται σωστά η δουλειά.

Η επικοινωνία μας με γιατρούς, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες οδηγεί σε ένα κοινό συμπέρασμα: «Δεν επιτρέπεται χαλαρότητα. Ασφαλώς και δεν είναι καλός σύμβουλος ο πανικός, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε και την ανευθυνότητα».

Αν στην Ελλάδα τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν ραγδαία, όπως στην Ιταλία, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Να αυξήσουμε τις πιθανότητες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ώστε να αντιμετωπιστούν ευκολότερα οι προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας; Με τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Με προσλήψεις στα νοσοκομεία και φυσικά με τη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει και να επιταχθούν προς όφελος της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα, οι κλίνες εντατικής που διαθέτουν είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως δεσμευθεί για συμπράξεις του δημοσίου με ιδιωτικές παροχές υγείας. Να, η ευκαιρία.

Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων, τηλεργασία ώστε να περιοριστεί και ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς και κυρίως με μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερα αναπνευστικά και φυσικά οι άνθρωποι άνω των εβδομήντα ετών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Αν είναι εφικτό, καλό θα ήταν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους από το σπίτι και να αποφεύγουν τις επαφές με πολύ κόσμο.

Ορθά λοιπόν έκλεισαν τα ΚΑΠΗ, ορθά αποφασίστηκαν και άλλοι περιορισμοί. Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλα. Κι όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο καλύτερα. Δεν είναι «υποχονδρισμός», είναι πρόληψη για να περάσουν οι κρίσιμοι μήνες (Μάρτιος , Απρίλιος) και να μην πέσουν μαζεμένα εκατοντάδες περιστατικά στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία μας.

Στο σημείο αυτό δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην ελληνική Εκκλησία, που κατά τη γνώμη μας έχει χρέος να προστατεύσει τους πολίτες και μέχρι στιγμής μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Πολλά ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, από ιερείς, από πολιτευτές που εκλέγονται με εκκλησιαστικές πλάτες, αλλά ακόμα κι από λοιμωξιολόγους που αποφάσισαν να βάλουν τη θρησκεία πάνω από την επιστήμη τους.

Μάλλον αυτοί ξέρουν καλύτερα και είναι πιο πιστοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο οποίος ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα στις ενορίες των ΗΠΑ. Όλες οι εκκλησίες υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά απολυμαντικά στις εισόδους των ναών, το αντίδωρο δεν θα προσφέρεται από το χέρι του Ιερέα, ενώ αποφεύγονται οι ασπασμοί, οι χειραψίες και οι εναγκαλισμοί. Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα έχουν ανακοινωθεί στην Ιταλία, ενώ στις παραπάνω χώρες και σε πολλές ακόμα, οι λειτουργίες προβάλλονται από το internet και τις τηλεοράσεις. Το ίδιο μπορεί φυσικά να συμβεί και στην Ελλάδα, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην εγκύκλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υπενθυμίζει στους πιστούς ότι «η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και οποιασδήποτε άλλης νόσου. Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να τελούμε σε επαγρύπνηση ως κοινότητα, ώστε οι εκκλησίες μας να μην γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου».

Η Εκκλησία της Ελλάδος ακόμα «αντιστέκεται» θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη στην οποία επιμένει, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι "η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών". Κατά τα λοιπά συνιστά προσευχή και πλύσιμο χεριών. Όταν, γεμίσουν, όμως, οι έτσι κι αλλιώς, περιορισμένες κλίνες των εντατικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα τρέχουμε να κατηγορήσουμε το σύστημα υγείας. Αυτό είναι προβληματικό και το ξέρουμε. Η κρίση το… ροκάνισε. Η Εκκλησία οφείλει να πάρει μέτρα τώρα. Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και οι ιερείς μας έχουν χρέος να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Πιστούς και άπιστους…

Τελευταία τροποποίηση στις 15:56 - 09 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.