ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το μπρα ντε φερ στην ΕΕ

Το μπρα ντε φερ στην ΕΕ

12:46 - 27 Μαρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα ομολόγων και η απόφαση της Κομισιόν να αφήσει στην άκρη για λίγο το Σύμφωνο Σταθερότητας είχαν δημιουργήσει την προσδοκία πως η κρίση του κορονοϊού οδηγεί την ΕΕ σε ριζοσπαστικές αποφάσεις, που θα επιτρέψουν στα κράτη - μέλη της να προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις στις ζημιές που προκαλεί η πανδημία. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ωστόσο. αυτή η προσδοκία έχει χαθεί.

Οι ηγέτες της ΕΕ με το ζόρι συνυπέγραψαν μία κοινή δήλωση και αποδείχθηκε ότι έχουν διαφορετικές οπτικές στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρέμβουν για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Η μεγάλη αποτυχία της Συνόδου, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, είναι ότι μια μέρα μετά τη διεξαγωγή της η Ευρώπη δεν βρίσκεται πιο κοντά σε αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε σχέση με πριν. Αντίθετα, αποφασίστηκε να αναλάβουν δράση οι υπουργοί Οικονομικών και να υπάρξουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες. Κι ενώ το... κοντέρ γράφει νεκρούς, οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, οι επιχειρηματίες καταστρέφονται και οι οικονομίες «ματώνουν». Η Ευρώπη δεν εκπέμπει κάποιο όραμα προς τους πολίτες της αυτή τη δύσκολη ώρα κι αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό.

Αυτό δεν είναι ευρωσκεπτικισμός, για να μην παρεξηγηθούμε. Είναι απογοήτευση για κάτι που θεωρείς σημαντικό, αλλά δεν σε ικανοποιεί πια. Σα να βλέπεις την αγαπημένη σου ομάδα να μην παίζει καλά μέσα στο γήπεδο.

Πριν από τη Σύνοδο είχαν προκύψει δύο βασικές προτάσεις προς συζήτηση. Τα ευρωομόλογα και η χρηματοδότηση μέσω ESM που πολλοί θεωρούσαν ως δεδομένη. Ωστόσο, καμία από τις δύο αυτές προτάσεις δεν προχώρησε τελικά. Αντίθετα, στη διάρκεια της Συνόδου αναδείχθηκαν ξανά οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον τρόπο σκέψης και στη φιλοσοφία των κρατών - μελών.

Κάποιοι πίστευαν ότι ο κορονοϊός και η ανάγκη άμεσης δράσης, θα γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση για ευρωομόλογο την οποία υποστήριξε θερμά η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι 9 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) που είχαν στείλει μάλιστα και κοινή επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη. Παρά τις προσπάθειες Λαγκάρντ και Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν ανένδοτη.

Η συζήτηση προχώρησε στο ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω ESM, ωστόσο κι εκεί προέκυψε μία βασική διαφωνία που πυροδότησε το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα της τηλεδιάσκεψης. Η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη φθορά από την πανδημία του κορονοϊού και μετρούν χιλιάδες νεκρούς, ήταν υπέρ της συγκεκριμένης πιστοληπτικής γραμμής. Χώρες, όμως, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και άλλες απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Συμφώνησαν μεν στη χρηματοδότηση, μέσω ESM, αλλά υπό όρους. Για όσους δεν κατάλαβαν, ζήτησαν να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μικρά... μνημόνια.

Η άποψη αυτή εκνεύρισε ιδιαίτερα τον Τζουζέπε Κόντε και τον Πέδρο Σάντσες, οι οποίοι απείλησαν με βέτο. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς όταν θρηνούν καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς. Τελικά, αποφασίστηκε η παράταση των δύο εβδομάδων ώστε να μη δώσει η ΕΕ εικόνα... διάλυσης. Ωστόσο, για διάλυση μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της Συνόδου, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Ίσως να είναι μία υπερβολικά δραματική άποψη, αλλά ο κορονοϊός δεν είναι μία οικονομική κρίση, όπως οι προηγούμενες. Είναι ένας πόλεμος, όπως συμφωνούν όλοι. Όπως επισήμανε λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο ο Μάριο Ντράγκι. Και η Ευρώπη θα πρέπει να παλέψει πολύ για να κρατήσει τον επιθετικό προσδιορισμό, «Ενωμένη», που τη συνοδεύει σε συνθήκες πολέμου.

Γιατί σε περίοδο πολέμου δεν αποδεικνύεις την ενότητα απλώς με την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, με μνημόνια και με... ευχολόγια. Θέλει πράξεις για να αποδείξεις ότι ο επιθετικός προσδιορισμός αυτός δεν είναι διακοσμητικός, αλλά έχει έμπρακτη εφαρμογή. Κάτι μου λέει ότι ο Κόντε και ο Σάντσες δεν πείστηκαν περί αυτού στην τηλεδιάσκεψη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός αλλάζει το μοντέλο. Η πολιτική προσπαθεί να πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία. Το μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.