ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Προς κυβέρνηση: Το ημερολόγιο καραντίνας των Ελλήνων πολιτών

Προς κυβέρνηση: Το ημερολόγιο καραντίνας των Ελλήνων πολιτών

12:31 - 23 Απρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι δημοσκοπήσεις όλο το τελευταίο διάστημα δείχνουν αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επίσης επικροτεί τις έγκαιρες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στελέχη της κυβέρνησης με το δίκιο τους πανηγυρίζουν, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το "Μένουμε σπίτι" ήταν το εύκολο κομμάτι, το "Βγαίνουμε έξω" είναι το πιο δύσκολο.

Άλλωστε, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι εν ενεργεία κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη δημοτικότητά τους στην περίοδο της καραντίνας. Ακόμα και στην Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς ο Κόντε έχει ποσοστά δημοτικότητας άνω του 60%. Οι πολίτες "δένονται" με το κράτος που τους φροντίζει, προστατεύει την υγεία τους και παράλληλα τους προσφέρει και μία οικονομική ενίσχυση.

Αυτό το "δέσιμο", όμως, δημιουργεί στο Κράτος μεγαλύτερες "υποχρεώσεις" από αυτές που είχε πριν και τις οποίες φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρώσει. Μία ματιά στην έρευνα της Κάπα Research για το τι σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες στην καραντίνα τους, θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει την κυβέρνηση.

Το 800άρι για 45 ημέρες, η αποφασιστικότητα Μητσοτάκη, ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς έκαναν τη δουλειά τους και απορρόφησαν τις αστοχίες του "δεν δεχόμαστε κριτική", του "και να σας δώσουμε 5.000 ευρώ τι θα τα κάνετε" του Άδωνη ή τα αχρείαστα voucher του Βρούτση. Η κοινωνία πιστεύει πλέον περισσότερο στους θεσμούς, αλλά -καλώς ή κακώς- περιμένει πως θα εξακολουθεί να ζει υπό την προστασία τους.

Σε όλους τους δείκτες της έρευνας της Κάπα Research καταγράφεται η αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας του κράτους στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στην ερώτηση «τι να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;», ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει το 48% των απαντήσεων ενώ το κράτος το 45%. Η άνοδος που σημειώνει το κράτος είναι της τάξης του 8% και αντίστοιχη – στις 9 ποσοστιαίες μονάδες – είναι η πτώση του ιδιωτικού τομέα.

Από τη γενική καθήλωση στη γενική κινητοποίηση, η νέα εποχή που ξεκινά χρειάζεται το δικό της αφήγημα, τους δικούς της ήρωες και φυσικά "καύσιμα". Δηλαδή χρήματα...

Απαραίτητη θεωρούν 7 στους 10 πολίτες την παρέμβαση του κράτους στην αγορά για την προστασία του κοινού συμφέροντος με σημαντική άνοδο 11% σε σύγκριση με τη μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου. Αντιστρόφως, πτώση 14 μονάδων σημειώνει η άποψη ότι η κρατική παρέμβαση στην αγορά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στην ίδια κατεύθυνση, περισσότερη παρέμβαση του κράτους ζητά το 55% (με αύξηση 5%) με την αντίθετη άποψη να συγκεντρώνει μόλις 26% και με πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον Οκτώβριο του 2019.

Η ανάκαμψη, σύμφωνα με την πλειοψηφία των πολιτών, θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά στήριξης των εισοδημάτων από τον κρατικό μηχανισμό όπως μια ενδεχόμενη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάτι που κερδίζει την αποδοχή του 79% της κοινής γνώμης.
 
Και μπορεί οι περισσότεροι Έλληνες (53%) να εκτιμούν ότι η παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενωμένης Ευρώπης, ωστόσο, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πανδημία δεν βοηθά: μόλις το 8% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της ενωμένης Ευρώπης στην κρίση.
 
Ακόμα μεγαλύτερο βάρος δηλαδή για την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να καταλάβει ότι η δημοτικότητά της έχει φτάσει ταβάνι σε έναν μη πραγματικό κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο. Σημαίνει, όμως, πως είναι εξαιρετικά πιθανό να το χάσει εν ριπή οφθαλμού.
 
Γιατί επιστρέφουν οι παλιοί εφιάλτες και 8 στους 10 πολίτες ανησυχούν πολύ για το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Γιατί πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (57%) ανησυχούν πολύ για την επίδραση της ύφεσης στην επιχείρηση ή τον οργανισμό που εργάζονται.

Γιατί η άνοδος της ανεργίας και της φτώχειας επέστρεψε ως ο νούμερο ένα φόβος των Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 80%! (άνοδος 36 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 24 Μαρτίου).
 
Αυτά γράφει το ημερολόγιο καραντίνας των Ελλήνων πολιτών. Αν ήμουν κυβέρνηση δεν θα πανηγύριζα...
Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 23 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.