ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πολιτισμός σε εγκλεισμό

Πολιτισμός σε εγκλεισμό

18:59 - 01 Μαϊ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι Έλληνες καλλιτέχνες πάγωσαν όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει στο τελευταίο του διάγγελμα ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα γίνουν συναυλίες, φεστιβάλ και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα θέατρα παραμένουν επίσης κλειστά και φυσικά η μεγαλύτερη μερίδα των καλλιτεχνών στη χώρα δεν μπορεί να προγραμματίσει καμία δραστηριότητα. Και όπως είναι φυσικό, ζητά στήριξη.

Μουσικοί και ηθοποιοί μπήκαν στις λίστες με τους δικαιούχους για τα 800 ευρώ, αλλά οι προϋποθέσεις δεν ήταν ευνοϊκές για όλους, λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Πιθανότατα δηλαδή να μην είχαν τα απαιτούμενα ένσημα κλπ.

Άντεξαν βέβαια και στήριξαν, ελπίζοντας πως το καλοκαίρι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν. Ωστόσο, ο κορονοϊός δυσκολεύει πολύ τη διεξαγωγή φεστιβάλ, συναυλιών και παραστάσεων, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο το μέλλον των καλλιτεχνών.

Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για ολόκληρο το καλοκαίρι δεν προβλέπεται καμία τέτοια δραστηριότητα, αλλά και κανένα μέτρο στήριξης. Συνεπώς, οι καλλιτέχνες που από τον Μάρτιο (όπως όλοι μας) μπήκαν σε καραντίνα, δεν έχουν κάτι να περιμένουν. Το καλοκαίρι όλα "κλειστά" και φυσικά ουδείς γνωρίζει αν από Σεπτέμβριο θα μπορεί να ανοίξει ξανά η σεζόν, σε θέατρα και νυχτερινά κέντρα. Η περιπέτειά τους λοιπόν αναμένεται πολύμηνη και απορούν πώς γίνεται να μην υπάρχει κάποια πρόβλεψη από την Πολιτεία.

Οι καλλιτέχνες οργανώνουν τώρα τις δράσεις και τις διεκδικήσεις τους. Σε πρώτο στάδιο πάντως, ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει ορισμένα θέματα και να επτρέψει το να γίνουν κάποια θεάματα. Όπως για παράδειγμα να γίνουν θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα με αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές.

Επειδή, πάντως, σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι φέτος δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα οι καλλιτέχνες ζητούν σε πρώτη φάση να υπάρξουν οι εξής ενέργειες:

- κυβέρνηση να ανακοινώσει εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα

και να δημιουργηθεί «σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες».

Επίσης, ζητούν απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων σε δημιουργούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, όπως πχ στιχουργοί.

Και φυσικά, μέριμνα για τους τεχνικούς που εργάζονται σε τέτοια θεάματα. Ηχολήπτες, φωτιστές, σκηνογράφους κλπ

«Χαραμάδα» από τον Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση από τη μεριά της για την ώρα δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, ωστόσο, την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής είπε πως θα επανεξετάσει το θέμα σχετικά με το αν θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

Παράλληλα, πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν πως αναζητούνται λύσεις, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα των καλλιτεχνών, αλλά και των εργαζομένων στο χώρο του θεάματος, οι οποίοι, πάντως, εμφανίζονται έτοιμοι να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους. Οι δε μουσικοί "απειλούν" με την επιβολή σιωπητηρίου...

Μία χώρα σε καιρό πανδημίας, χωρίς μουσική, σίγουρα θα επιβαρυνθεί. Ας μην ξεχνάμε πόσο βοήθησε ο πολιτισμός για να αντιμετωπίσουμε τον εγκλεισμό. Μουσική, τραγούδια, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις. Όλα στο πιάτο μας διαδικτυακά, "δωρεά" των καλλιτεχνών...

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 03 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.